İtalya’da ekim ayında göreve gelen aşırı sağcı hükümet, deniz yoluyla ülkeye gelen göçmenlere yardım eden STK’lere karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Buna göre, bir göçmen teknesine yardım eden STK gemisi ‘gecikmeden’ bir limana giriş yapmak zorunda olacak.
İtalya’da aşırı sağcı hükümet, deniz yoluyla ülkeye gelen göçmenlere yardım eden sivil toplum kuruluşlarına (STK) karşı yeni tedbirler açıkladı. Buna göre, denizdeki göçmenlere yardım eden STK’lere daha yüksek cezalar uygulanacak ve gemilerine el konulabilecek.
Hükümetin dün yayınladığı kararnameyle STK’lere ait yardım gemileri bir tekneye yardım ettikten sonra, arama kurtarma faaliyeti yürüterek başka göçmenleri aramak yerine ‘gecikmeden’ bir limana giriş için başvuruda bulunmak zorunda olacak.
Kararnameyle STK’lere, gemilerine aldıkları göçmenleri “Başka Avrupa Birliği ülkelerinden de sığınma talep edebilecekleri” konusunda uyarma zorunluluğu getirildi. Ayrıca, bu kuralları ihlal eden gemi kaptanlarına da 50 bin euroya kadar (yaklaşık 1 milyon Türk Lirası) para cezası uygulanacak. İhlallerin sürmesi hâlinde de gemilere el konulacak.
STK’lerin, İtalya’nın Akdeniz’de bulunan karasularına gelen göçmenleri kurtarma operasyonları genelde günler sürüyor. Birden fazla kez denize açılan gemiler bu şekilde yüzlerce göçmeni karaya taşıyor.
Ekim ayında göreve başladığından bu yana, Başbakan Giorgia Meloni’nin hükümeti denizde arama kurtarma faaliyeti yürüten yardım kuruluşlarını ‘insan kaçakçılarının işlerini kolaylaştırmakla’ suçladı.
Sınır Tanımayan Doktorlar Vakfı tarafından yürütülen bir kurtarma gemisinden sorumlu olan Riccardo Gatti, İtalya’nın tanınmış gazetelerinden La Repubblica’ya verdiği demeçte, kararnamenin “binlerce insan için ölüm riskini artıran” bir stratejinin parçası olduğunu belirtti.
Gatti, “Birden fazla kurtarma gerçekleştirmeyi zorlaştıran kuralların uluslararası sözleşmeleri ihlal edebileceğini ve ‘etik olarak kabul edilemez’ olduğunu” söyledi.
İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, bu yıl yaklaşık 102 bin göçmen İtalya’da karaya çıktı. 2021’de bu sayı 34 bin iken göçmen krizinin en yoğun yaşandığı yıllardan 2016’da bu sayı 181 binin üzerindeydi.