fbpx

Beyaz Saray: Kuzey Kore Wagner grubuna Ukrayna’daki savaş için silah tedarik ediyor

Paylaş

ABD, Kuzey Kore’nin, Rus paralı asker şirketi Wagner’e Ukrayna’da kullanılmak üzere silah tedarik ettiğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Kuzey Kore’nin Rusya’nın Wagner şirketine içinde  toplar ve roketler olmak üzere “ilk silah teslimatını” gerçekleştirdiği duyurdu..

ABD istihbarat kaynaklarına atıfta bulunan John Kirby basına yaptığı açıklamada, ilk silah teslimatının geçen ay gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

Kirby, “Wagner grubuna teslim edilen silahların, Ukrayna’daki savaşın seyrini değiştireceğini düşünmüyoruz. Ancak Kuzey Kore’nin daha fazla silah teslimatı yapmasından endişe duyuyoruz.” dedi.

Beyaz Saray yetkilisi, Kuzey Kore’nin silah satışının BM’nin Pyongyang için aldığı yaptırım kararını ihlal anlamına geldiğini savundu.

Wagner grubunun özellikle Ukrayna’nın doğusunda Donbas bölgesindeki savaşta daha fazla aktif olduğunu kaydeden Kirby, Rus askeri yetkililerinin bazı durumlarda “Wagner’in emrinde görev yaptığı” görüşünü dile getirdi.

Batılı kaynaklar, enerji ve teknoloji transferi karşılığında Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah sattığı görüşünde.  

Bu arada Kuzey Kore ise Rusya’ya silah tedarik ettiği suçlamasını reddederek, bunun “asılsız” bir iddia olduğunu bildirdi.

ABD verilerine göre Wagner’in 50 bin kişiden oluşan bir birliği olduğunu kaydeden Kirby, bunlardan 10 bininin paralı asker, diğer 40 bininin ise cezaevlerinden toplanan eski mahkum olduğunu ifade etti..

Kirby, ABD’nin tahminlerine göre Wagner’in sahibi olan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Yevgeny Prigozhin’nin Ukrayna’daki savaş için ayda 100 milyon dolara yakın masraf yaptığını bildirdi.

ABD ve AB’nin yaptırım uyguladığı Wagner paralı şirketi, Libya ve Mali başta olmak üzere Afrika ve Ortadoğu’da askeri faaliyetlerde bulunmakla suçlanıyor.

Kaynak: Euronews Türkçe