fbpx

Peru’da bir haftada 15 ölü, Castillo’ya 18 ay tutuklu yargılama

Paylaş

Peru Yüksek Mahkemesi, ülkenin görevinden azledilen eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo hakkında “önleyici hapis cezası” verdi.

Peru Yüksek Mahkemesi’nin dün (15 Aralık) verdiği karara göre, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından polis tarafından gözaltına alınan Pedro Castillo, 18 ay boyunca “önleyici” bir tedbir olarak tutuklu yargılanacak.

Yüksek Yargıç Juan Carlos Checkley, “görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo” suçlarından yargılanan Pedro’nun görevinden alındıktan hemen sonra Meksika Büyükelçiliğine sığınma talebinde bulunduğunu hatırlatarak kaçma riskinin yüksek olduğunu kaydetti.

Video konferans yöntemiyle yapılan duruşmaya katılmayan Pedro Castillo’nun avukatları, müvekkillerine yönelik yürütülen soruşturmanın yasa dışı olduğunu söyleyerek suçlamaları kabul etmedi.

Protestolarda 426 kişi yaralandı

Diğer yandan, Castillo’nun görevinden azledilip gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolarda ölü sayısı yükseliyor.

The Guardian’ın aktardığına göre, son bir haftada hayatını kaybeden protestocu sayısı en az 15’e yükseldi. 216’sı polis, 426 kişi yaralandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Peru Misyonu, “Peru’da artan şiddet karşısında ciddi endişe içindeyiz ve 15 kişinin ölümünden derin üzüntü duyuyoruz” dedi.

BM ayrıca “daha fazla şiddet yaşanmasının önüne geçmek için barışçıl protestoların kontrolünde BM standartlarının uygulanması” çağrısı yaptı.

Silahlı kuvvetlere “ateş açmayın” çağrısı

Peru’nun Ayacucho şehrindeki yerel sağlık yetkilileri de bölgede yedi kişinin hayatını kaybettiğini ve 52 kişinin yaralandığını doğruladı.

Peru İnsan Hakları Kamu Denetçiliği Ofisi de bir açıklama yaparak silahlı kuvvetlere göstericilere karşı “ateşli silah ve göz yaşartıcı bomba kullanılmasına acilen son verme” çağrısı yaptı.

Peru’nun ulusal radyo kanalına konuşan kamu denetçisi Eliana Revollar, şehirdeki havalimanını işgal eden protestoculara karşı “helikopterlerden göz yaşartıcı bomba atıldığını, ardından ateş açıldığını” söyledi.

Sosyal medyada havalimanından paylaşılan videolarda da askerlerin sokaklardaki protestoculara karşı ateşli silah kullandığı, protestocuların ise buna taş atarak karşılık verdiği ve havalimanını işgal ettiği görülüyordu.

Ülke genelindeki olağanüstü hal (OHAL) ilanının ardından silahlı kuvvetlere bağlı binlerce asker, Lima’nın merkezinde konuşlandırıldı.

Protestocular, ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin istifasını, gözaltında bulunan Castillo’nun bırakılmasını, Kongre’nin kapatılmasını ve seçim takviminin bir an önce belirlenmesini talep ediyor.

Ne olmuştu?

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından “kalıcı ahlaki yetersizlik” suçlamasıyla görevinden azledildi.

Castillo’nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık’taki genel kurul toplantısında altı aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla alındı.

Kongrede Castillo’nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak “kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak” gösterildi.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından polis tarafından gözaltına alındı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo’nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık’ta yemin etti.

Castillo’nun 7 Aralık’ta azledilmesinin ardından göreve gelen Dina Boluarte, 11 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “ülke için sağlıklı olmayan siyasi bir çatışma olduğunu” söylemiş, erken seçim önerisinde bulundu:

“Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim, cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır.”

Eğer yeni cumhurbaşkanının teklifi kabul edilirse, genel seçimlerin 2026 yılı yerine Nisan 2024’te yapılması bekleniyor.

Kaynak:Bianet