fbpx

Kosova Kurtuluş Ordusu eski komutanı Salih Mustafa’ya 26 yıl hapis cezası

Paylaş

Lahey’deki Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi ilk savaş suçu cezasını verdi. Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) eski komutanlarından Salih Mustafa işkence ve cinayet suçlarından 26 yıl hapis cezası aldı.

Sırbistan’a karşı verilen 1998 ve 1999 yıları arasındaki bağımsızlık mücadelesinde etkin rol oynayan Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) eski komutanlarından Salih Mustafa, Hollanda’nın Lahey kentindeki özel mahkemede aralarında cinayet ve işkencenin de yer aldığı savaş suçları nedeniyle 26 yıl hapis cezası aldı.

Mahkeme tarihindeki ilk karar

Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi’nin tarihinde verdiği ilk savaş suçu hükmüne göre Mustafa’nın yönettiği başkent Priştine’nin doğusundaki Zllash kasabasında bulunan cezaevinde çoğu UÇK’ya muhalif Kosovalı Arnavutlar ağır dayak dahil her gün çeşitli işkenceye maruz kaldı.

Mahkemenin yargıçları Mustafa’nın bu dayak ve işkencelerin en az ikisine bizzat katıldığını ve emrindekilere verdiği işkence talimatı sonucu bir diğerinin ölümüne yol açtığı hükmüne vardı.

50 yaşındaki Mustafa ise suçlamaları ise reddetti. Avukatları savcılığın tanıklarını hikaye uydurmakla suçladı. Mustafa

Uluslararası yargıç ve avukatların yer aldığı ancak Kosova yasalarına göre karar alan Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi 2015 yılında Avrupa Konseyi kararı kurulmuştu.

Mahkeme iUÇK savaşçılarının organ ticareti yaptığı, Sırplara ve diğer etnik Arnavutlara yönelik cinayet, işkence ve kötü muamelede bulunduğu iddialarını araştırmak amacıyla kurulmuştu.

Kosovalı Arnavutların, UÇK önderliğinde Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yönetimi altındaki Sırplara karşı verdiği bağımsızlık mücadelesinde yaklaşık 13 bin kişi hayatını kaybetmiştiç

Kaynak: ArtıGerçek