fbpx

Bosna-Hersek AB’ye resmen aday oluyor

Paylaş

Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanları, Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesi konusunda anlaştı.

Bu karar, Bosna Hersek için uzun bir katılım sürecinin ilk adımı niteliğinde.

AB bakanlarının bugün aldığı kararın, perşembe günü düzenlenecek AB zirvesinde liderler tarafından da onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Komisyonu ekim ayında üye devletlere, siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya olan 3,5 milyon nüfuslu Balkan ülkesine adaylık statüsü verilmesini tavsiye etmişti.

AB’nin Arnavutluk’un başkenti Tiran’da geçen hafta yaptığı AB-Balkan ülkeleri zirvesinde Saraybosna’nın adaylığına yeşil ışık yakılacağı kesinlik kazanmıştı.

AB Komisyonu’ndan gelen uyarılar neler?

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek yöneticilerine “bu tarihi fırsattan en iyi şekilde yararlanmaları” ve yapılan tavsiyeleri hızla hayata geçirmeleri” çağrısında bulundu.

Varhelyi, Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerinin başlayabilmesi için tavsiyede bulunulan 14 öncelikli alanda reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu, ekim ayında yayımladığı raporda özellikle hukuk devleti alanında bu ülkeden gerekli reformların yerine getirilmesini istemişi.

AB Komisyonu, Bosna-Hersek’in bir bölümünü oluşturan Sırp entitesinin Ukrayna’yı işgal eden Rusya’yı desteklemesini özellikle endişe kaynadığı olarak görüyor.

Ukrayna’daki savaş AB politikasını etkiledi mi?

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’daki savaşın genişlemeye yeni bir jeopolitik anlam kazandırdığını belirterek bunun “kıta için barış, refah ve istikrara yönelik uzun vadeli bir yatırım” olduğunu söylemişti.

Yedi ülke halihazırda AB üyeliği için resmi adaylık statüsüne sahip. Bunlar Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk, Ukrayna ve Moldova.

Kosova da üyelik başvurusunda bulunma niyetini açıkladı.

Kaynak: Euronews