fbpx

İngiliz hükümeti grevlere karşı Acil Durum Komitesi’ni toplantıya çağırdı

Paylaş

İngiltere’de hükümet son zamanlarda yoğunlaşarak devam eden grevlere karşı alınacak tedbirlerin konuşulacağı Acil Durum Komitesi’ni toplantıya çağırdı. Komite Başkanı Oliver Dowden grevlerin “zararlı” olduğunu ileri sürerek sonlandırılmasını talep etti.

Son 40 yılın en yüksek enflasyon düzeyiyle boğuşan İngiltere’de hükümet, artan grevler sebebiyle aksaklık yaşanabilecek kamu hizmetlerin sürdürülmesi için alınacak önlemlerin tartışılacağı Acil Durum Komitesi’ni (COBRA) toplantıya çağırdı. COBRA’ya başkanlık eden Kabine Bakan Yardımcısı Oliver Dowden, sendikalardan “zarar veren” grevleri iptal etmelerini istedi.

Dowden, “Grevlerin etkisini azaltmak için hükümet elinden geleni yapacak, ama aksamaları tümüyle önlemenin yolu, sendika liderlerinin müzakereye dönmesi ve zarar veren grevleri iptal etmeleridir” dedi.

SENDİKALAR ENFLASYON ORANINDA ZAM TALEP EDİYOR

BBC Türkçe’nin haberine göre, sendikalar, hayat pahalılığı ve yıllardır zam alınmaması nedeniyle enflasyon karşısında eriyen ücretlere makul miktarda zam yapılmasını talep ediyor.

Başbakanlık ofisi, “Bağımsız kurulların önerilerinin dikkate alındığını ve hükümetin, ücretlere yapılacak zamların enflasyonun artmasına yol açabileceği yönünde endişesi bulunduğunu” belirtti.

Havalimanlarındaki pasaport kontrol görevlilerinin yüzde 75’ini temsil eden kamu çalışanları sendikası (PCS) yüzde 10 ücret artışı talebiyle 23-31 Aralık tarihleri arasında greve gideceklerini açıklamıştı. Grevden Gatwick, Heathrow, Manchester, Birmingham ve Cardiff havalimanları etkilenecek.

ASKERLERİN DEVREYE SOKULMASI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Noel sezonunda seyahatlerdeki aksamaların asgariye indirilmesi amacıyla askeri personelin pasaport kontrolü ve sınır güvenlik görevlisi olarak eğitilmesine başlanmıştı.

Ambulans çalışanlarının 21 Aralık’taki greviyle eş güdümlü olarak ambulans ve acil hat görevlilerinin de greve çıkacak olması nedeniyle askerlerin işe alışması için bazı hastanelere görevlendirilmeye başladığı belirtildi.

Sağlık çalışanlarının grevi acil durum hizmetlerini etkilemeyecek.

RISHI SUNAK ‘HAREKETE GEÇMEK GÖREVİM’ DEMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmada, “Grevlere karşı yeni ‘sert yasalar’ üzerinde çalıştıklarını” açıklamıştı.

Sunak, “Sendika liderleri makul olmayan bir şekilde davranmaya devam ederse, İngiliz halkının yaşamlarını ve geçim kaynaklarını korumak için harekete geçmek benim görevim” demişti.

Kaynak: BBC Türkçe