fbpx

Almanya’da solunum yolu hastalıklarında görülmemiş artış

Paylaş

Almanya’da 9 milyon 500 bin insanın geçtiğimiz hafta boyunca solunum yolu hastalıklarına yakalandığı bildirildi. Kovid-19 vakaların küçük bir kısmını oluştururken artış grip ve RSV vakalarında gözlemleniyor.

Almanya’da son günlerde önceki yıllardaki grip dalgalarında görülen vaka sayılarından daha fazla insan akut solunum yolu enfeksiyonlarından muzdarip. Ülkenin ulusal halk sağlığı kurumu olan Robert Koch Enstitüsünün (RKI) açıkladığı verilere göre hastaneye başvuranların sayısında belirgin bir artış var. Fakat bu artışın yeni bir Kovid-19 dalgası olmadığı saptandı.

9 Milyon 500 Bin Kişi Solunum Yolu Hastalıklarından Muzdarip

Soğuk algınlığı ve grip virüsü vakalarının daha az görüldüğü iki kış mevsiminin ardından Almanya’da bugünlerde alışılmışın üzerinde sayıda insanın hasta olduğu bildirildi. Robert Koch Enstitüsü, haftalık yayınladığı Kovid-19 raporunda, şiddetli akut solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının “genel olarak yüksek bir seviyede ve daha önceki grip dalgalarının zirvesindeki vaka sayılarıyla karşılaştırılabilir olduğunu” açıkladı.

Geçtiğimiz hafta boyunca 9 milyon 500 bin insanın akut solunum yolu hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor. Bu rakam, önceki şiddetli grip salgınlarında görülen zirvenin de üzerinde. RKI, solunum yolu hastalıkları nedeniyle doktor ziyareti yapanların sayısını iki milyon olarak hesapladı. Gözlemlenen bu doktor ziyareti sayısının daha önce güçlü grip salgınlarının en yoğun olduğu haftalarda gerçekleşen vizite sayısıyla örtüştüğü belirtildi.

Grip Dalgası Bu Sene Erken Başladı

RKI raporu vaka sayısındaki artışın yanı sıra, bu rakamın insanların hafif semptomlarla bile doktora gitmeleriyle de ilgili olabileceğini belirtiyor. Doktor muayenehanelerinden rastgele alınan yaklaşık 330 hastalık örnekleminde başta grip hastalığı (influenza) varyantları olmak üzere, respiratuvar sinsityal virüsü (RSV) ve “daha az oranda” koronavirüsü saptandı. Ancak RKI, nüfus genelindeki hastalık durumunun tamamını bilmenin mümkün olmadığını da hatırlatıyor.

RKI’ya göre Almanya’daki grip dalgası bu kez daha erken, ekim ayının son günlerinde başladı. Önceki iki kış mevsiminde Kovid-19 pandemisine karşı alınan önlemler nedeniyle bir grip dalgası gerçekleşmemişti. Uzmanlar önceki 2 yıldaki az vaka sayısından dolayı grip hastalığına karşı olan bağışıklığın azalmış olabileceği ve bundan dolayı daha fazla insanın hasta olmaya elverişli hâle gelmesinden endişeli. Salgının bundan sonraki seyrinin nasıl olacağını tahmin etmek kolay olmasa da, grip dalgalarının genellikle ocak ayında zirve yaptığı düşünülüyor.

RKI, Kovid-19 salgının nasıl bir seyirde olduğu konusunda net bir fikre de varmış değil. Enstitü geçtiğimiz hafta ülke genelinde yedi günlük insidansın bir önceki haftaya göre yüzde sekiz oranında arttığını bildirdi ancak bunun bir artış eğilimi olup olmadığı henüz kesin olarak teyit edilemedi. Çünkü insidans değerleri uzun süredir belirgin bir artış ya da azalma göstermeden benzer seviyede kaldı.

Kaynak: perspektif