fbpx

HDP’den Mehmet Sincar davası için basın toplantısı

Paylaş

HDP, katledilen DEP Milletvekili Mehmet Sincar için Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 1993 yılında katledilen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar davasındaki gelişmelere ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Sincar’ın eşi Cihan Sincar, oğulları Ferhat Sincar ve Felat Sincar da katıldı.

Beştaş, ‘Devlet, bir cinayeti aydınlatmıyorsa aydınlansın istemiyordur… Bugün de aynı tablo devam ediyor. Daha da vahimi AKP Genel Başkanı Erdoğan, partisi, ortağı sadece 90’lı yıllarda işlenen cinayetleri, katliamları aklamıyor, o katliamların failleriyle işbirliği yapıyor. Ortak hareket ediyor, ilk çıktıklarında biz her şeyi çözeceğiz, geçmişle yüzleşeceğiz. Bir sürü güzel cümleler kurdular ama bugün geldikleri nokta Mehmet Ağar’ın da itirafçıların, Alaattin Kanatların da hamisi ve koruyanı durumundalar. Bunu hepimiz çıplak bir şekilde görüyoruz.’ dedi.

Beştaş ayrıca ‘Bu konuda konuşulacak çok söz var. TBMM tarihi için çok önemli tarihlerden biridir. İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekili araştırma yapmak için gittiği Batman’da katlediliyor ve onun katilleri yakalanmıyor, soruşturulmuyor. İşte dün neredeyse bir milletvekili ölecekti, yoğun bakıma kaldırıldı. Bizim hala bir milletvekilimiz bacaklarındaki kırık sebebiyle yatıyor. Bir kurum kendi milletvekiline, halk iradesine sahip çıkmazsa, olacaklar budur. Tabi ki Mehmet Sincar’ın katledilmesinin de katillerin yakalanmamasının da katillerinin korunması da aklanmasının da Kürt meselesinden ve Kürt meselesinin savaşla, şiddetle çözme iradesinden bağımsız olmadığını önemle tekrar hatırlatmak istiyorum. Mehmet Sincar, başka bir partinin milletvekili olsaydı, Kürt olmasaydı, o dönemki iktidarlara yakın olsaydı, şimdikilere yakın olsaydı, şimdiye dek bu katiller ortaya çıkarılmıştı. Geçmişle yüzleşme dediğimiz, hakikatlerin ortaya çıkartılması dediğimiz ve adalet talebini her gün çığlık çığlığa ifade etmemizin en önemli sebebi de budur. 30 yılda bir milletvekilinin katili yakalanmıyor. Arkasındaki güçler soruşturulmuyor, korunuyor. Nice iktidarlar değişiyor, nice içişleri bakanları geliyor, nice nice milletvekilleri seçiliyor ama Mehmet Sincar’ın katilleri hala yok. Biz unutmayacağız. Bu davanın peşini bırakmayacağız. ‘ ifadelerini kullandı.