fbpx

Rolls-Royce, dünyanın ilk hidrojen yakıtlı uçak motorunu geliştirdi

Paylaş

Rolls-Royce ve easyJet, hidrojen yakıtlı bir jet motorunu başarıyla test ederek bir ilke imza attıklarını açıkladı. Her iki şirket, yeşil hidrojenle havacılık kaynaklı sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmeyi hedefliyor

Gezegenin geleceğini tehdit eden iklim değişiklikleri her geçen gün etkisini artırmaya devam ederken birçok farklı sektör daha yeşil bir gelecek için hamleler yapıyor. Karbon emisyonlarında önemli bir rolü olan havacılık da bu alanlardan biri.

Webtekno’nun haberine göre Uçak motorları şirketlerinden biri olan Rolls-Royce, Avrupalı havayolu şirketi easyJetile birlikte dünyada bir ilke imza attıklarını açıkladı.

Hidrojen yakıtlı jet motoru başarıyla test edildi

Rolls-Royce ve easyJet, bugün yaptığı duyuruda bir hidrojen jet motorunu başarıyla test ettiklerini açıkladı. Rolls-Royce, dün yaptığı bir basın açıklamasında da konuya ilişkin “dünyanın hidrojenle çalışan ilk modern uçak motoru” ifadelerini kullandı. Her iki şirkette teknolojinin bir gün havacılık sektörü kaynaklı sera gazı emisyonlarını yok etmesini umuyor.

Havacılık, çevre dostu hâle getirilmesi en zor sektörlerden biri olarak nitelendiriliyor. Bunun nedeni ise elektrikli uçak yapmanın elektrikli otomobillerden çok daha zor olması.

Elektrikli uçaklar konusunda hamleler sürse de güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjilerle şarj edilebilen piller hâlen uzun uçuşlar için uygun değil. Bu yüzden de havacılık şirketleri, alternatif olarak karbondioksit yerine su buharı üreten hidrojen gibi daha temiz yakıtlara yöneliyor.

Rolls-Royce ve EasyJet, bir Rolls-Royce AE 2100-A uçak motorunu kullandıkları yer testini Birleşik Krallık’ta gerçekleştirdi. Avrupa Deniz Enerjisi Merkezi de yakıtı test için ülkedeki Orney Adaları’nda bulunan bir tesiste üretti.