fbpx

SYKP Hollanda: ” Türkiye’ de Demokrasi Mücadelesi, Aleviler, İttifaklar ve Seçimler” paneli

Paylaş

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)-Avrupa Örgütü, Hollanda’ nın Arnhem şehrinde, ” Türkiye’ de Demokrasi Mücadelesi, Aleviler, İttifaklar ve Seçimler” konulu bir panel düzenledi.

Barış Akedemisyenlerinden araştırmacı – yazar Hakan Mertcan ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Tülay Hatimoğulları konuşmacı olarak katıldığı panele ilgi yoğundu.

İlk olarak söz alan Mertcan,  demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazı olarak altını çizdiği, Türkiye’nin siyasal gündeminden düşmeyen, “bitmeyen kavga” laiklik konusunda tarihsel ve teorik bir çerçeve çizdikten sonra siyasal İslam ve Alevilerin durumuna ilişkin tespitlerini paylaştı.

Siyasal İslam’ın, ezilen toplulukların, Alevilerin sorunlarını çözebilecek bir karakteri, niyeti olmadığını, iktidarın, Alevilerin kimliğini-haklarını tanımadan, siyasal taleplerini karşılamadan yapacaklarının, Alevileri ayrımcılıktan -baskıdan kurtarmayacağını vurguladı. Suriye’deki Alevi katliamlarında siyasal İslamcıların rolüne de işaret eden Mertcan, yakın Türkiye tarihindeki Alevi katliamlarına, Türkiye’deki egemen kimlik dışındaki toplulukların, Kürtlerin, Ermenilerin, LGBTİ+’ların yaşadığı baskı ve şiddete de değindi. 

Alevileri kendi içine hapseden, kimlikçi politikalara esir eden, farklı siyasal-toplumsal konularla ilgilenmelerinin önüne set çeken, farklı kesimlerle ilişkilenmeyi bloke eden yaklaşımları eleştiren Mertcan, Alevilerin ancak farklı topluluklarla yan yana bir demokrasi- özgürlük mücadelesinin, kolektif bir mücadelenin parçası olarak hak sahibi olabileceklerini,  Alevilerin muktedirlerin kışkırttığı teolojik tartışmalarla değil, ayrımcılığın son bulması, Diyanet’in kaldırılması, zorunlu din derslerine son verilmesi, eşit yurttaşlık gibi hak talepleriyle daha fazla kamusal alanda yer almalarının önemine dikkat çekti.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, AKP iktidarının Kültür ve Turizm bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi ve Cemevi başkanlığının kurulması tartışmalarına değinerek, bu politikanın Aleviliği asimile etmek için atılmış bir adım olduğunu ifade etti. AKP iktidarının son zamanlarda bir “Alevi açılımı”ndan bahsederek bu sürecin hazırlığını yaptığını vurgulayan Hatimoğulları, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında, seçim propagandasına dönüştürdüğü “Kürt açılımı” ve “Alevi açılımı” konularında hiçbir adım atmadığını  dile getirdi. Osmanlı devletinden beridir süregelen ve bir devlet geleneği haline gelmiş olan Alevi katliamlarının günümüzde AKP eliyle devem ettiğini belirterek, yakın tarihte Alevi kurumlarına eş zamanlı yapılan saldırıları hatırlattı. Açılım adı altında yapılan her şeyin devletin resmi ideolojisinden bağımsız olmadığını, Türk- İslam sentezi üzerinde kurmuş olduğu ideolojik yaklaşımların sonucu olduğunu söyledi. HDP’nin Halklar ve İnançlar Komisyonunun başlattığı  “Alevilere Eşit Yurttaşlık Hakkı” kampanyasına da değinen Hatimoğulları,  HDP’nin, söz konusu çalışmayla birlikte Alevilerin taleplerinin yer aldığı kitapçık da hazırladığını belirtti.

HDP’li Hatimoğulları, Türkiye’nin bir seçim sürecine girdiğini, HDP’ye yapılan  yoğun baskıya rağmen Emek ve Özgürlük İttifakı kurduklarını ve ittifakı genişleteceklerini söyledi. İttifakın deklarasyonuna değinen Hatimoğulları, tek adam rejimiyle asla uzlaşmayacaklarını ve rejim tasfiye olana kadar mücadelelerini devam ettireceklerini dile getirdi.

Son olarak birlik ve mücadelenin önemine vurgu yapan Hatimogulları, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Turkiyeli ve Kürdistanlı’lara önemli görevler düştüğünü sözlerine ekledi.