fbpx

Kadınlardan emeklilik yaşının yükseltilmesine protesto

Paylaş

İsviçre halkının önceki gün emeklilik yaşının yükseltilmesine “Evet“ demesinin ardından, kadınlar emeklilik yaşının yükseltilmesini protesto ettiler.

Bugün öğleden sonra Bern’de yapılan eylemde, oylama sonucunda çıkan kıl payı kararın eşitlik açısından geriye doğru atılmış büyük bir adım olduğu vurgulandı.

SP kadın kollarının organize ettiği eylemde, Anayasa’da 40 yıldır yer alan eşitlik ilkesinin halen uygulanmamasının demokratik olmadığı ifade edildi.

Politikacıların 2019 yılındaki büyük kadın grevini ve taleplerini unuttuklarını söyleyen kadınlar, yeniden hatırlatma adına 14 Haziran 2023’te yeniden greve gideceklerini belirttiler.

Kadınların emeklilk yaşını 64’ten 65’e yükselten AHV reformu 25 yıldan sonra halk tarafından, %50,6’lık bir oranla kabul edildi.

Kabul edilen bir diğer düzenleme ise, 2024 yılından itibaren katma değer vergisinin AHV lehine 0,4 puan arttırılarak %8,1’e yükseltilmesi oldu.

Yapılan bir ankete göre, kadınların %37’si emeklilik yaşının arttırılmasına onay verdi. Erkekler ise %65 oranında destek verdi. Evet oyları %67 ile özellikle de emekliler arasında yüksek oldu.

İsviçre’de oy kullanma hakkı olanların sayısı yaklaşık 5 milyon. Bu oylama için sadece 2 milyon 853 bin 834 oy kullanılırken, oy kullanma oranı %52,2’de kaldı.