fbpx

Rusya’da seferberlik protestolarında 1300 gözaltı

Paylaş

Putin’in kısmı seferberlik ilanı ardından birçok bölgede düzenlenen gösterilerde bin 386 kişi gözaltına alındı. Moskova’da gözaltına alınan bazı erkeklerin askerlik şubesine sevk edildiği belirtiliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş için ilan ettiği askeri kısmi seferberliğe karşı başkent Moskova’dan uzak doğu kentlerine kadar birçok bölgede düzenlenen gösterilerde bin 386 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların yarısı Moskova’dan. Moscow Times’a göre gözaltına alınanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Moskova’da polisin gözaltına aldığı bazı kişilerin ise askerlik şubesine sevk edildiği bildirildi.

Vesna (Bahar) isimli liberal demokrat gençlik hareketi ve hapisteki muhalif Alexei Navalny’nin destekçileri, Kremlin’in Ukrayna’daki güçlerini kısmi bir seferberlikle destekleme kararına karşı çıkmak için çarşamba akşamı ülke çapında Rusları sokağa çıkmaya çağırmıştı.

Yerel haberlere göre ilk protestolar Sibirya ve Uzak Doğu’daki şehirlerde gerçekleşti ve çoğu gösteriler başladıktan sadece birkaç dakika sonra müdahale edilerek onlarca kişi gözaltına alındı.

Buryatya Cumhuriyeti’nin başkenti Ulan-Ude’de, Saha Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk’ta ve Uzak Doğu’daki Habarovsk ve İrkutsk şehirlerinde küçük protestocu grupları toplandı.

Ulan-Ude’deki protestocuların ellerinde “Savaşa hayır! Seferberliğe hayır!” ve “Kocalarımız, babalarımız ve kardeşlerimiz başka kocaları ve babaları öldürmek istemiyor” yazılı dövizler taşırken görüldü.

Sibirya’nın Tomsk kentinde, yerel Telegram haber kanalı Ulitsa Barkhatnaya’ya göre, protestonun başlamasından kısa bir süre sonra gözaltına alınan 15 kişi arasında “Siz de korkuyorsanız bana sarılın” yazılı bir pankart taşıyan bir kadın protestocu da vardı.

Rusya’nın üçüncü büyük şehri Novosibirsk’te sosyal medyada yayınlanan bir videoda bir protestocunun “Putin için ya da senin için ölmek istemiyorum!” diye bağırdığı görüldü.

Ardından Rusya’nın Volga-Ural bölgesindeki şehirlerde protestolar düzenlendi. OVD-Info’ya göre bölgenin en büyük şehri Yekaterinburg’da en az 45 kişi gözaltına alınırken; Perm, Çelyabinsk ve Başkurdistan Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da onlarca kişi tutuklandı.

Başkent Moskova’da birkaç yüz kişi polisin yoğun olduğu bir ortamda merkezi Stary Arbat caddesinde toplandı. Protestocuların “Savaşa hayır!” sloganları attığı görüldü. Sosyal medyada yayınlanan videolarda “Putin’i siperlere gönderin!” ve “Çocuklarımız yaşasın!” sloganları atıldı.

Petersburg’da, merkezi Aziz Isaac Meydanı yakınlarında toplanan protestocular, olay yerinden gelen videolara göre, hızla polis tarafından kuşatıldı. Ancak diğerleri şehir merkezinde yürümeye devam etti.

Uzak Kuzey’deki Arkhangelsk kentinde, güneydeki Krasnodar kentinde, Baltık eksklavı Kaliningrad’da ve diğer yerlerde de gösteriler düzenlendi.

Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da küçük bir grup kadın protestocu merkezi caddelerde “Dünyaya barış. Seferberliğe hayır!” sloganları atarak yürüyüşe geçti.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya göre seferberlik sırasında toplam 300 bin Rus yedek askerin askere çağrılması bekleniyor.

Kaynak: Evrensel