2020’deki çatışmalardan bu yana devam eden barış görüşmeleri sürerken Gogra-Hot Springs bölgesindeki güçler geri çekiliyor
2020’deki ölümcül çatışmaların ardından üst düzey askeri yetkililer arasındaki barış görüşmeleri devam ederken, Hint ve Çin birlikleri bir başka tartışmalı Himalaya sınır bölgesinden geri çekilmeye başladı.
İki ülkenin savunma bakanlıkları, “sınır bölgelerinde barış ve huzurun sağlanmasına yardımcı olacak” bir hamleyle, birliklerin Gogra-Hot Springs bölgesindeki taraflardan ayrıldığını doğruladı.
Her iki bakanlık da çekilmenin Temmuz ayında üst düzey komutanlar arasında yapılan ikili görüşmelerin 16. ve en son turunda varılan mutabakat uyarınca gerçekleştiğini söyledi.
Bu, birliklerin “ileri konuşlanmayı durdurduğu” ve yine Gogra yakınlarındaki başka bir bölgedeki altyapıyı söktüğü Ağustos 2021’den bu yana ikinci büyük ayrılma eylemine işaret ediyor. Bu eylem o zaman Hindistan bakanlığı tarafından her iki tarafın da bölgeyi “çatışma öncesi döneme” geri döndürmesi olarak tanımlanmıştı.
Anlaşmazlık, toprak iddialarından ziyade fiziksel kontrol alanlarını ayıran ve batıda Ladakh’tan Hindistan’ın doğusundaki Arunachal Pradesh eyaletine kadar Çin’in elinde tuttuğu ve Hindistan’ın elinde tuttuğu bölgeleri ayıran fiili kontrol hattı (LAC) boyunca merkezleniyor. Nepal ve Butan’ın Çin’le sınır olduğu yerlerde parçalara ayrılır.
Hindistan’a göre kontrol hattı 2,167 mil (3,488 km) uzunluğundayken, Çin bunun çok daha kısa olduğunu söylüyor.
Sınırın Himalayalar’daki tartışmalı bölümüyle ilgili gerilim Haziran 2020’de şiddetli çatışmalar sırasında en az 24 askerin ölmesiyle patlak verdi. Hintli yetkililer 20 askerinin öldüğünü söylerken, Pekin sadece dört Çinli’nin öldüğünü doğruladı. Bu, iki nükleer güç arasında son 50 yılda yaşanan en ölümcül olaydı. Askerlerin sopa ve taşlarla göğüs göğüse çarpıştığı çatışmaların ardından iki ülke topçu, tank ve savaş uçaklarıyla desteklenen yüz binlerce askeri LAC boyunca konuşlandırdı.
Çin ordusunun tecavüzlerinin devam ettiği iddialarının ortasında, her iki tarafın üst düzey askeri liderleri o zamandan beri müzakere etmek için 16 kez bir araya geldi ve birkaç kez çatışmasızlık sağlandı. Ancak iki ülke bazı ayrıntılar üzerinde anlaşmaya varmakta zorlandı ve tansiyon yüksek kalmaya devam etti.
Yeni Delhi’deki Politika Araştırma Merkezi’nde stratejik çalışmalar profesörü olan Brahma Chellaney, sınır bölgesinde barış ve huzurun geri gelmesinin “hala uzak göründüğünü” söyledi.
Aynı zamanda Hindistan’ın ulusal güvenlik danışma kurulunun eski bir üyesi olan Chellaney, “Son ayrılma anlaşması, Çin’in geleneksel bir Hint devriye alanına yaptığı en küçük tecavüzle ilgilidir” dedi.
“Çin şimdiye kadar Hindistan ile en büyük ve en derin tecavüzü olan Hindistan’ın Ladakh bölgesinin en kuzeyindeki Depsang platosuna yönelik tecavüzünü görüşmek konusunda isteksiz davrandı.
“Çin’in Nisan 2020’de Hindistan’ın Ladakh sınır bölgelerine yaptığı gizli tecavüzler, Hindistan ile yıllar boyunca yaptığı tüm sınır barışı anlaşmalarını ihlal etti. O tarihten bu yana Çin, Himalayalar boyunca askeri altyapısını ve kabiliyetlerini çılgınca arttırmaya girişti. Sonuç olarak iki ülke Himalayalar’ın buzullarla kaplı tepeleri boyunca savaş halindedir.”
Kaynak: The Guardian’dan Gaste Avrupa için Nihal Kalender tarafından çevrildi.