fbpx

Olaf Scholz: Avrupa Birliği’ne Ukrayna Moldova ve Gürcistan katılmalı

Paylaş

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin Balkan ülkeleri ile Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ı da kapsayacak şekilde genişlemesini desteklemeye “kararlı” olduğunu söyledi. 

“30 ya da 36 üyeli” bir AB düşündüğünü belirten Scholz, Prag’da Avrupa’nın geleceğine ilişkin yaptığı konuşmada “AB’nin doğuya doğru genişlemeye devam etmesi hepimiz için bir avantaj. Avrupa’nın merkezi doğuya doğru hareket ediyor.” dedi.

Gelecekteki yapının işleyiş kurallarının kaçınılmaz olarak değişmesi gerekeceğini kaydeden Scholz, “Bu genişlemiş Birlik’te üye devletler arasındaki farklılıklar, siyasi çıkarlar, ekonomik güç veya sosyal sistemler açısından artacak. Ukrayna Lüksemburg değil. Portekiz’in dünyadaki sorunlara bakışı Kuzey Makedonya’nınkiyle aynı değil.” diye konuştu.

Bu noktada AB’deki oylama sisteminin değişmesi gerektiğini belirten Alman lider, “bir ülkenin vetosuyla diğerlerinin ilerlemesini engelleme riskinin her yeni üye devletle birlikte arttığını”na dikkat çekti.

Scholz, “Bu nedenle ortak dış politikanın yanı sıra maliye politikası gibi diğer alanlarda da kademeli olarak çoğunluk kararına geçilmesini önerdim” dedi.

Kaynak: Euronews