Yaygın sömürü ve kötü çalışma koşulları ile bilinen Amazon’un işçileri, düşük ücret politikası, örgütlenme hakkının engellenmesi ve işten çıkarmalara karşı eylemdeler.
Faaliyet gösterdiği her ülkede geniş finansal rezervlere ve hükümetin tam desteğine sahip, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon’un Birleşik Krallık’taki işgücü son üç yılda 40.000 artarak 75.000 çalışanı ile ülkedeki en büyük özel şirketlerden biri haline geldi.
Yaygın sömürüsü ve kötü çalışma koşulları ile de adından söz ettiren Amazon’un işçileri geçen hafta ülkenin dört bir yanında başlattıkları eylemlere devam ediyor.
Geçen Çarşamba-Perşembe günü, ağızdan ağza iletişim ve WhatsApp grupları aracılığıyla örgütlenen yüzlerce işçi, saatte 35-50 penilik bir ücret artışına karşı çıkarak iş yavaşlatma eylemi başlattı.
Tilbury, Coventry, Rugeley, Bristol ve Coalville’deki tesislerde yürüyüşler yapıldı. O zamandan beri, işçilerin saatte sadece bir paket işlediği Tilbury, Dartford, Belvedere, Hemel Hempstead ve Chesterfield’da devam eden protestolar düzenlendi.
Dünya Sosyalist Web Sitesi , Tilbury’deki işçilerin “Bize işçi gibi değil köle muamelesi yapılıyor. Burada çok tehdit ediliyoruz” dediklerini aktarıyor.
Amazon sendikaları tanımayı reddediyor
Amazon sendikaları tanımayı reddediyor ve çalışanlarını toplu iş sözleşmesi kapsamında olmayan çalışan nüfusun yüzde 74’üyle aynı duruma sokuyor. Özellikle Amazon’da baskın olan genç işçiler (35 yaş altı) arasında sendikalar, çalışma hayatlarının neredeyse hiç bir özelliği değildir. 25-34 yaş arası çalışanların yüzde 80’den fazlası sendikalı değil ve 16-24 yaş arası yüzde 91’den fazlası. 20-29 yaş arası işçiler arasında yapılan Sendika Kongresi (TUC) araştırması, “Büyük çoğunluğun ‘sendika’ kelimesini duymadığı ve bir tanım sağlayamadığı” ortaya çıktı.
wsws.org, az sayıda işçiyi temsil eden Unite ve GMB sendikalarının, eğer Amazon tarafından tanınırlarsa, grevleri ve diğer protestoları önlemek için yönetimle yakın işbirliği içinde işgücünü disipline etmek için hareket edeceklerini iddia ediyor; “Varlıklı bürokratların önderlik ettiği sendikalar, yönetimle kol kola çalışarak, işçi sınıfına hiçbir şey sunmuyor” diyor.
Taban komiteleri oluşturun!
Wsws.org, işçilere komiteler kurmalarını öneriyor. “Amazon grevcilerine eylemlerini askıya almaları, anlamsız görüşmelere girmeleri ve standart altı teklifleri ve değersiz vaatleri kabul etmeleri için baskı yapılacak. Komiteler, Amazon’un karşılayabileceğini iddia ettiklerine göre değil, işçilerin ihtiyaçlarına göre talepler hazırlayıp kabul ederek karşı çıkmalıdır.”
Amazon işçileri Türkiye’de de eylemde
Amazon’un Türkiye deposu olarak Kocaeli Dilovası’nda hizmet veren Ceva Lojistik’te, 35 işçinin sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten çıkarılması üzerine dün Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) tarafından tesis önünde eylem başlatıldı.
Depoda taşeron işçi statüsünde 3 bin kişinin çalıştığı belirten DGD-Sen Genel Başkanı Neslihan Acar şu bilgiyi verdi: “Depo işçileri çok yoğun çalışıyor olmasına rağmen asgari ücretten sadece 100 TL fazla maaş alıyor. Yaklaşık 1000 işçi maaşlarının iyileştirmesini isteyerek imza topladı. Kampanya dönemleri çok yoğun olduğu için bu süreçte hiçbir işçinin işten çıkarılmamasını istediler ve işçilere iyileştirme olacağı yönünde sözler verildi. Ancak verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. İşçi temsilcileri yetkililerle görüştü, bu görüşmelerden sonra da işten atılmalar hızlandı.” Acar ayrıca, öncü işçilere uzaktaki depolarda çalışma dayatıldığını söyledi.
İki yıldır Dilovası’ndaki depoda çalışırken işten atılan Dilan Aydın ise “Yönetimin baskı ve hakaret boyutuna varan konuşmalarına maruz kaldım” dedi.
Kaynak: Siyasi Haber