fbpx

İsrail tekrar Gazze’ye saldırdı

Paylaş

Abluka altındaki Gazze Şeridi’ni vuran İsrail aralarında beş yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az 11 Filistinliyi öldürdü. Bölgede tansiyon bir kez daha yükselirken sivillerin katledilmesine tepki yağdı.

İsrail bir kez daha abluka altındaki Gazze’ye saldırdı. İslami Cihad Hareketi’ne yönelik yapıldığı ileri sürülen bombardımanda pek çok nokta vuruldu. Silah, füze ve havan mermisi imalathanelerinin yanı sıra Beyt Hanun’da tarım arazilerinin de bombalandığı kaydedildi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun haberinde İslami Cihad’a ait 26 noktanın hedef alındığı bilgisi yer aldı. Yediot Ahronot Gazetesi de savaş uçakları ile insansız hava araçlarının (İHA) saldırılar sırasında 16 ton mühimmat kullandığını yazdı.

Ortadoğu’da ipleri yeniden geren saldırılarda aralarında 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 11 Filistinli hayatını kaybederken 100’den fazla kişi de yaralandı. Gazze’deki sağlık yetkilileri ölü ve yaralı sayısının artmasının beklendiğini açıkladı. Yaşamını yitirenler arasında örgütün üst düzey komutanlarından Cabir et-Teysiri’nin de olduğunu açıklandı. Saldırılar devam ederken İsrail ordusu ‘Yüksek Komuta Odası’ kurdu ve 25 bin yedek askeri göreve çağırdı. Savunma Bakanı Benny Gantz’in saldırıların devam etmesi yönünde talimat verdiği belirtildi.

Relatives of a young Palestinian killed during the night in the Jabalia refugee camp in the northern Gaza Strip, react during his funeral in the same camp, on 7 August 2022. (AFP)
07.08.2022. (AFP)

Ateşkese Yanaşmadılar

İslami Cihad Hareketi ise tansiyonun düşürülmesi ve ateşkes hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğunu açıkladı. Hareket Sözcüsü Davud Şihab, Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileriyle mevcut durumu ele alındığını söyledi, “Yapılan düşmanlığa cevap vermek için daha yapacak çok şeyimiz var” ifadelerini kullandı. İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri de İsrail’in saldırılarına karşılık Gazze Şeridi’nin çevresi, Tel Aviv ve merkezdeki şehirlere doğru 100 roket fırlatıldığını duyurdu.

İsrail, Gazze Şeridi’ne karşı düzenlenen saldırıların ardından, işgal altındaki Batı Şeria’da yapılan baskınlarda 19 İslami Cihad militanının tutuklandığını açıkladı. Gazze’yi yöneten Hamas, sivil ölümlerinin artması halinde saldırılara karşılık verileceğini açıkladı.

Saldırılara Kınama

Tırmanan gerilimden İsrail ordusunun sorumlu olduğunu vurgulayan Filistin yönetimi Tel Aviv’i kınadı, İsrail’in saldırılarını derhal durdurmasını istedi. Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Tor Wennesland saldırılara “Sivillere yönelik herhangi bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz” sözleriyle tepki gösterdi. UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Adele Khodr da, “Gazze Şeridi’nde şiddetin artmasının önlenmesi” çağrısında bulundu. Tunus, Cezayir, Ürdün, Mısır ve Türkiye tarafından yapılan açıklamalardada saldırılar kınandı, çocuklar dahil, sivillerin yaşamlarını kaybetmesinin kabul edilemez bulunduğu kaydedildi.

Mayıs 2021’de çıkan ve 11 gün süren çatışmalarda da 200’den fazla Filistinli ve 10 İsrailli yaşamını yitirmişti. Bölgedeki gerilim İsrail ordusunun 1 Ağustosta Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği baskınla arttı. İslami Cihad yöneticisi Bessam Saadi`nin yaralı olarak yakalandığı baskında çıkan çatışmada bir Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu olası bir misillemeye karşı Gazze çevresinde alarm seviyesini üst düzeye çıkarmıştı. Dört gündür devam eden gerilimde Beyt Hanun ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı kapalı tutuluyordu.

Kaynak: Birgün