fbpx

Yunanistan’da casus yazılım skandalı: İstihbarat şefi istifa etti

Paylaş

Yunanistan’da CNN kanalından gazeteci Thanasis Koukakis’in cep telefonunun Predator casus yazılımla takip edildiğini kabul eden Ulusal İstihbarat Başkanı istifasını verdi.

Yunanistan’da bir gazetecinin casus yazılımla izlendiğini kabul eden Yunanistan Ulusal İstihbarat Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa etti.

Kathimerini’nin haberine göre, Yunanistan Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e istifa mektubunu ulaştıran Kontoleon’un “yasal telefon dinleme prosedürlerini ihlal ettiği” gerekçesiyle görevi bıraktığı aktarıldı. Kontoleon’un yerine Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris’in atanacağı belirtildi.

Habere göre, muhalefetteki PASOK partisi lideri Nikos Androulakis de 26 Temmuz’da cep telefonunda Predator casus yazılım bulunduğu gerekçesiyle Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulundu. Androulakis, konuyla ilgili açıklamasında “Birkaç gün önce Avrupa Parlamentosu cep telefonuma Predator casusluk yazılımıyla erişim girişimi olduğu konusunda beni bilgilendirdi” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) cep telefonlarında casus yazılım kullanılarak yapılan hacklemelerin ardından aralarında milletvekillerinin de olduğu isimlerin telefonlarında yasa dışı gözetleme yazılımı olup olmadığının kontrol edilmesi için özel bir hizmet kurmuştu.

Androulakis’in de telefonunda casus yazılım olup olmadığının kontrol edilmesi için 28 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nun söz konusu hizmetine başvurduğu ve telefonda “Predator casus yazılımıyla ilgili şüpheli bir bağlantı olduğu” tespit edilmişti. Söz konusu yazılımın telefon ve ortam dinleme, yazışma takibi, kamera veya mikrofonu etkinleştirme gibi özelliklerinin bulunduğu belirlenmişti.