fbpx

Rusya, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Almanya’ya gaz sevkiyatını daha da azaltacak

Paylaş

Rusya’nın Gazprom şirketi, Kuzey Akım 1 üzerinden gaz sevkiyatını ‘onarım’ için %20 oranında azaltacağını ve mevcut akışı yarıya indireceğini açıkladı. Arza vurulan yeni darbe, Avrupa’nın kış için gaz depolamaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Rus doğalgaz devi Gazprom Pazartesi günü yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden günlük gaz sevkiyatını Çarşamba gününden itibaren 33 milyon metreküpe indireceğini duyurdu.

Bu miktar boru hattının kapasitesinin %20’sine tekabül ediyor. Şu anda Almanya’ya gaz akışı sadece %40 oranında.

Şirket, “motorun teknik durumu” nedeniyle başka bir türbinin çalışmasını durdurduğunu söyledi.

Kuzey Akım 1’in tam kapasitesiyle günlük 160 metreküpten fazla gaz ihraç ediliyor. Türbinin durdurulması kapasitenin 33 milyon metreküp azalmasına yol açacak. Gazprom, Rusya’nın Portovaya kompresör istasyonunda üretim kapasitesinin düşürüleceğini söyledi.

Alman Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Federal Şebeke Ajansı ve gaz krizi ekibiyle yakın temas halinde durumu çok yakından takip ediyoruz” denildi.

Bakanlık, “Edindiğimiz bilgilere göre, teslimatların azaltılması için teknik bir neden yok,” diye ekledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck Pazartesi günü Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte “Rusya’nın sözleşmeleri ihlal ettiğini ve suçu başkalarına attığını” belirterek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “ikiyüzlü bir oyun” oynadığını söyledi.

Moskova, gaz akışındaki kesintilerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak Avrupa’nın uyguladığı yaptırımların yol açtığı onarım ve teknik sorunlardan kaynaklandığını savunuyor.

Almanya ise kesintilerin bakım ya da teknik sorunlardan kaynaklanmadığını, AB yaptırımlarının bir cezası olduğunu söylüyor.

Kuzey Akım 1, Rusya’da Saint Petersburg’un kuzeyinde başlıyor ve Almanya’nın kuzey Baltık Denizi kıyısında Greifswald yakınlarındaki bir istasyonda sona eriyor.

Karte Infografik Nord Stream 1 und 2 EN

Rusya’nın Avrupa ile enerji açmazı
Gazprom, 10 günlük planlı bir çalışma için kapatılan boru hattı üzerinden gaz sevkiyatına ancak geçen hafta yeniden başladı.

Avrupa’daki politikacılar Rusya’nın bu kış gaz akışını kesebileceği konusunda defalarca uyarıda bulunurken, tedarikteki yeni darbe geldi.

Rus gazına büyük ölçüde bağımlı olan Almanya daha önce Kremlin’i enerjiyi bir “silah” olarak kullanmakla suçlamıştı.

“Moskova tahıl ve enerji sevkiyatını bir silah olarak kullanmaktan çekinmiyor. Kendimizi koruma konusunda kararlı olmalıyız,” diyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte de bunu vurgulamıştı.

Pazartesi günü Almanya Ekonomi Bakanı Habeck, Putin’in “Ukrayna’ya verilen büyük desteği zayıflatmaya ve toplumumuzun arasına nifak sokmaya çalıştığını” söyledi.

“Bunu yapmak için belirsizliği arttırıyor ve fiyatları yükseltiyor. Biz buna birlik ve odaklanmış bir eylemle karşı koyuyoruz. Kışı atlatmak için önlemler alıyoruz,” diye ekledi Habeck.

Pazartesi günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’dan bağımsız gaz arzına sahip AB ülkelerinin, önümüzdeki kış gazı karneye bağlamak zorunda kalacak ülkelerle dayanışma içinde olmaları gerektiğini söyledi.

Salı günü AB bakanları, üye ülkelere talebi %15 oranında azaltma çağrısında bulunan bir gaz tasarruf planını tartışacak.

Von der Leyen Alman haber ajansı dpa’ya verdiği demeçte “Rus gazını neredeyse hiç almayan üye ülkeler bile olası bir arz kesintisinin iç pazarımız üzerindeki etkilerinden kaçamazlar” dedi.

Kaynak: DW