fbpx

Malcolm X suikastından aklandı, 40 milyon dolar tazminat davası açtı

Paylaş

Malcolm X suikastından 20 yıl hapis yattıktan sonra geçen yıl aklanan 84 yaşındaki Muhammed Aziz’in New York’taki yetkililere 40 milyon dolarlık tazminat davası açtığı duyuruldu.

ABD’de ırkçılığa karşı mücadelenin sembol isimlerinden Malcolm X’e 1965 yılında düzenlenen suikasttan 20 yıl hapis yattıktan sonra geçen yıl aklanan Muhammed Aziz’in 40 milyon dolarlık tazminat davası açtığı duyuruldu.

Washington Post‘un haberine göre, New York polisinden eski kolluk kuvvetlerinin de aralarında bulunduğu bir dizi görevliye “haksız mahkûmiyet” nedeniyle dava açan Aziz’in geçen yıl yeni bulgularla cinayetten aklanması üzerine 40 milyon dolar manevi tazminat talep ettiği belirtildi.

84 yaşındaki Aziz, 1965’te suikast nedeniyle Halil İslam ve Thomas Hogan iki kişiyle birlikte ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış, 1985’te şartlı tahliyeyle serbest bırakılmıştı.

84 yaşındaki Aziz dava başvurusunda, New York polisinin suçsuzluğunu kanıtlayacak delilleri örtbas ettiğini iddia etti ve polisin bağlı olduğu belediyeden tazminat istedi.

Eski bir deniz piyadesi olan Aziz, 1965’te hapse girdiğinde 26 yaşındaydı ve altı çocuk babasıydı.

Malcom X, 1965’te New York’ta bir balo salonunda kalabalığa hitap etmeye hazırlanırken ailesinin gözleri önünde silahlı üç kişi tarafından öldürülmüştü.

Suikastla ilgili olarak Muhammed Aziz, Halil İslam ve Thomas Hogan iki kişiyle birlikte, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Bu karar, fiziki kanıt olmamasına, tanıkların çelişkili ifadeler vermesine ve cinayeti işlediğini itiraf eden Hogan’ın Muhammed Aziz ve Halil İslam’ın suikastla ilgisi olmadığını söylemesine rağmen alınmıştı.

Aziz, 1985’te şartlı tahliyeyle serbest kaldı. Halil İslam 1987’de, Thomas Hogan da 2010’da serbest kaldı. Halil İslam 2009’da öldü.

Netflix’in 2020’deki “Malcom X’i Kim Öldürdü?” belgeselinden sonra Manhattan Bölge Savcılığı “yeni bulunan kanıtlar”ın Aziz ve Halil’in suçsuz olduğuna işaret ettiğini belirterek özür diledi. Aziz ve Halil’in cezaları iptal edildi.

Aziz aklandıktan sonra geçen yıl New York eyaletine dava açtı. New York Times’a göre dava beş milyon dolarlık bir anlaşmayla sonuçlandı.

Gazete Duvar / Cumhuriyet / Gaste Avrupa