fbpx

İngiltere İçişleri Bakanı Ruanda planıyla ilgili görüşmeye katılmadı

Paylaş

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel bugün, sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etmek de dahil olmak üzere, işi ve politikaları konusunda milletvekillerinin sorularıyla yüzleşmeyi reddettikten sonra incelemeden kaçınmakla suçlandı.

İçişleri Bakanı’nın bu sabah içişleri komitesinin karşısına çıkması gerekiyordu ancak oturuma 24 saatten az bir süre kala çekildi.

Salı günü öğleden sonra komiteye gönderdiği bir mektupta Patel, gelmeme gerekçesi olarak “hükümette, özellikle de bakanlık ekibinde meydana gelen değişiklikleri” gösterdi.

“Ne yazık ki, bu ve kanıt vermeyi kabul ettiğimden bu yana daha önce benzeri görülmemiş değişikliklerin bir sonucu olarak, yarın komite ile görüşemeyeceğim” diye yazdı.

İçişleri Bakanı, milletvekillerinin rekor düzeyde düşük olan tecavüz kovuşturma oranları, Pasaport Bürosundaki sorunlar ve Ruanda anlaşması da dahil olmak üzere sığınma ve göç politikalarına ilişkin sorularıyla karşılaşacaktı.

Görüşmenin iptal edilmesi milletvekilleri arasında öfkeye yol açtı ve eski gölge içişleri bakanı Diane Abbott bunu “çirkin” olarak nitelendirdi.

Aynı zamanda içişleri komitesinde yer alan Bayan Abbott Morning Star’a verdiği demeçte, “Onun ortaya çıkmasını sağlamak büyük bir zahmet gerektirdi,” dedi.

“Bu tarih aylar öncesinden kararlaştırılmıştı ve İçişleri Bakanı’nın bu sabah neden katılamayacağına dair gösterilen gerekçe olarak sunduğu gerekçe, İçişleri Bakanlığı bakanlık ekibindeki değişiklikler, İçişleri Bakanı olduğu ve kıdemsiz bir bakan olmadığı için mantıklı değil.

“Son dakikada iptal etmek sadece komiteye saygısızlık değil, aynı zamanda kamuoyuna karşı hesap verme sorumluluğunu ciddiye almadığını da göstermektedir.”

Bayan Patel, Muhafazakar Parti liderliği yarışında aday olmayacağını açıkladıktan kısa bir süre sonra katılımını iptal etti.

Komite oturumunun Eylül ayına ertelenmesini talep etti.

Ancak komite başkanı Dame Diana Johnson, İçişleri Bakanı’nın “yaz tatilinden önceki son fırsat” olarak önümüzdeki hafta kanıt sunmak üzere gelmesini beklediğini söyledi.

Başkan, Bayan Patel’e gönderdiği mektupta, Patel’in kabinedeki istifa dalgasına rağmen İçişleri Bakanı olarak görevinde kalmaya karar verdiğini çünkü “tamamen hükümetin işlerine ve ulusal güvenliğe odaklandığını” belirtti.

Patel ayrıca, “Bu nedenle, bir hafta sonra, neden şimdi görevinizin kilit bir unsurundan – bu temel işin çok ihtiyaç duyulan incelemesiyle yüzleşmekten – kaçınmanın kabul edilebilir olduğunu düşündüğünüzü sormak istiyoruz” diye yazdı.

“‘Hükümet işleri kesinlikle Parlamento tarafından denetlenmeyi gerektirir.” dedi.

Kaynak: Morningstar

Çeviri: Gaste Avrupa/ Deniz Kantar