fbpx

‘Umudun hükümeti geldi’

Paylaş

Gustavo Petro Kolombiya’nın bir sonraki başkanı olacak. Petro, Pacto Histórico’nun Başkan Yardımcısı adayı olarak kendine katılan Afro-Kolombiyalı feminist ve toprak savunucusu Francia Márquez ile birlikte ülke tarihindeki ilk ilerici hükümeti kuracak.

Kolombiya on yıllar boyunca biri savaş diğeri barış, biri ölüm diğeri yaşam olmak üzere iki alternatif siyasi yol arasında gidip geldi.

Kolombiyalı gericiler ve onların yabancı destekçileri tarafından ilerletilen savaş yolu, servet, mülkiyet ve siyasi iktidardaki aşırı eşitsizlikleri pekiştirmeye hizmet etti.

Kolombiya halkının mücadelesiyle şekillenen barış yolu ise siyasi farklılıkları bir yeniden bölüşüm, demokratikleşme ve sivilleşme projesinde uzlaştırmaya çalıştı. Seçim sonuçları, Kolombiya halkının her şeye rağmen demokrasilerini geri kazanma cesaret ve kararlılığının bir kanıtıdır.

Gustavo Petro ve Francia Márquez’in zaferi Kolombiya, Latin Amerika ve dünya için tarihi bir önem taşımaktadır.

Bu “umut hükümetinin” gelişi, Şili’den Honduras’a ve yakında Brezilya’ya kadar kıtanın dört bir yanındaki ilerici güçler için bir başka ileri adıma işaret etmektedir. Petro’nun başkanlığı, Latin Amerika halkları arasında Petro’nun “yaşam siyaseti” olarak adlandırdığı bir birlik inşa etmek ve yüzyıllardır süren sömürge ve yeni sömürge yönetimi boyunca kıtayı harap eden ekonomik ve ekolojik sömürü sistemine son vermek için tarihi bir fırsattır.

Kolombiya’daki zafer, İlerici Enternasyonalimiz için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Bu yıl üçüncü kez, İlerici Enternasyonal’in bir üyesi başkanlık seçimini kazandı – Şili’de Gabriel Boric, Honduras’ta Xiomara Castro ve şimdi de Kolombiya’da Gustavo Petro – Gözlemevimizden delegasyonlar demokratik sürecin bütünlüğünü, şeffaflığını ve adilliğini sağlamaya yardımcı olmak için seçim boyunca sahadaydı.

Bugün bu zaferi Kolombiya’daki dostlarımız, müttefiklerimiz ve üyelerimizle birlikte kutluyoruz. Yarın, yeni bir dünyanın inşasında onlara katılacağız.

20.06.2022 İlerici Enternasyonal açıklamasından çevirilmiştir. (Çeviri: Nihal Kalander)