fbpx

Demokrasi ve Özgürlük Konferansı Basel’de toplanacak

Paylaş

Çok sayıda aydın, politikacı, insan hakları savunucusu ve kurum temsilcisisin çağrısı ile 3 Temmuz’da İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenecek Demokrasi ve Özgürlük Konferansı nedeniyle Bern’deki Alevi Dergâhı’nda bir basın toplantısı yapıldı.

Tüm dünyada savaş, çatışma, antidemokratik uygulamalar, cinsiyetçilik, doğa düşmanlığı, sömürü ve ırkçılığın tırmanışa geçtiği bir dönemde, barış, eşitlik ve özgürlük talebi ve demokratik yeni Türkiye’yi inşa edebilmenin yolunu tartışmak üzere yurtdışında yaşamak zorunda kalan ve ülkeden, farklı görüşlerden kurum temsilcilerinin, hak örgütlerinin, siyasetçilerin, akademisyenlerin ve aktivistlerin katılımıyla Berlin’de gerçekleşen  2. Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’nın İsviçre ayağı 3 Temmuz’da Basel’de yapılacak.

Konferansın kapsamını ve hedeflerini duyurmak için Bern Alevi Dergâhı’nda bir basın toplantısı yapıldı. Konferans çağırıcılarının katıldığı basın toplantısında konuşan girişim komitesinden Tuncay Yılmaz, çeşitli nedenlerle ülkeden ayrı yaşamak zorunda kalanlar olarak barış, demokrasi ve özgürlük arayışını İsviçre’de de  sürdürdüklerini söyledi.

Sözlerini ‘ülkemize dönemiyorsak da gözümüz  kulağımız ülkede. Mesela bugün yapılan HDK operasyonunu, Gezi protestoları sırasında gözaltına alınanları, kadın katliamlarını burada biz de yakından izliyor ve hissediyoruz’ diye sürdüren Yılmaz, ülkedeki bu baskılara ve saldırılara karşı çıkmak isteyenlerin farklı görüşlere sahip de olsalar diyaloglarını, demokrasi arayışlarını, ortak çalışma platformlarını geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Konferansın amacının sadece mevcut baskı rejimine son vermek değil sonrasında kurulacak sistemin demokratik yanının genişlemesini sağlamak ve ‘Nasıl bir Türkiye, Nasıl bir Ülke’ sorularını hep birlikte cevaplamak ve bunu gerçekleşmesi için çalışmaları ortaklaştırmak olduğunun belirtti. Yılmaz, bu konuda duyarlı herkesi 3 Temmuz’da düzenlenecek Basel Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’na katılmaya çağırdı.

Basın toplantısında daha sonra eski Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay ve şair ve yazar Elif Yıldırım tarafından Kürtçe ve Türkçe çağrı metinleri okundu.

3 Temmuz’da Basel Alevi Kültür Merkezi’nde yapılacak konferansa Berlin Konferansı sekreteryasından Can Dündar, Hayko Bağdat, Prof. Neşe Özgen, Doçent Doktor Nil Mutluer ve Av. Mahmut Şakar da katılacak. Konferansa çeşitli nedenlerle İsviçre’de yaşamak zorunda kalan çok sayıda aydın, sanatçı, politikacı, insan hakları savunucusu ile farklı inanç, milliyet ve düşüncedeki kişilerin katılması bekleniyor.

Basel Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’na çağrı metni

3 Temmuz 2022 Pazar 12.00 – 17.00

Basel Alevi Kültür Merkezi – Elsässerstrasse 209, 4056 Basel

Dünyada işgal ve savaş koşulları altında barış talebinin yükseldiği, otoriter baskıyla birlikte direncin de örgütlendiği bir dönemde, 5-6 Mart 2022’de, savaşın yaralarını sarmayı en iyi bilen başkentlerden Berlin’de 2’nci Demokrasi ve Özgürlük Konferansı toplandı.

Demokrasi ve Özgürlük Konferansı; savaşın, sömürünün, cinsiyetçiliğin, ırkçılığın tırmanışa geçtiği bu dönemde, barış talebinin, eşitlik ve özgürlük özleminin, dayanışma ihtiyacının, Türkiye’nin yeniden inşaasının öneminin bilinciyle, yurtdışında yaşamak zorunda kalan ve ülkeden farklı görüşlerden kurum temsilcilerini, hak örgütlerini, siyasetçileri, akademisyenleri, aktivistleri bir araya getirdi.

İktidar baskısından payını alan ama ona teslim olmayan pek çok kurum temsilcisi ve şahsiyet, farklılıkları değil ortak yönleri öne çıkartarak, baskıcı rejime karşı demokrasi talebiyle iki gün boyunca verimli tartışmalar yürüttü. Farklı görüşlere rağmen bu geniş bileşeni yan yana getiren ülke sevgimizdi, demokrasi inancımızdı, özgürlük tutkumuzdu, barış talebimizdi, eşitlik ısrarımızdı, adalet ihtiyacımızdı, hak mücadelemiz, kardeşlik sözümüzdü.

Tüm dünyada savaş, çatışma, antidemokratik uygulamalar, cinsiyetçilik ve doğa düşmanlığı artarken, şimdi ülkede her zamankinden daha fazla acil bir demokratik değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var.

Türkiye’yi kaplayan kara bulutlardan kurtulmanın ve ardından eşit, özgür, barışçıl, adil ve demokratik yeni Türkiye’yi inşa edebilmenin yolu, bir araya gelmek, çözüm ve demokratik ilerleme yollarını tartışmak ve ortak çalışmalar yapmaktan geçiyor.

Berlin’de ikinci kez yan yana gelerek büyüttüğümüz bu birlikteliği örgütlemek ve kalıcı kılmak hedefiyle Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’nı bu kez de İsviçre Basel’de düzenliyoruz. Ülkeden uzakta da olsak, oluşturacağımız her demokratik birliktelik, ortaya çıkartacağımız çözüm odaklı her yaklaşım halklarımızın her ne pahasına olursa olsun baskıcı rejime karşı verdiği mücadeleye güç katacaktır.

Biz aşağıda imzası bulunanlar, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten ve barıştan yana olan herkesi sözümüzü ortaklaştırmak için birlikte tartışmaya, kapsayıcılığını arttırmak için birlikte karar vermeye ve etkisini güçlendirmek için birlikte harekete geçmeye çağırıyoruz.

KONFERANS ÇAĞRICILARI

Abdullah Demirbaş – Eski Sur Belediyesi Başkanı

Abidin Çetin – Gazeteci

Ahmet Fazıl Tamer – İHDD İsviçre

Ali Matur – Pir

Aydın Yıldırım – Gazeteci – Haber Podium

Bedirhan Kahraman – İsviçre Êzidiler Temsilcisi

Bülent Kaya – Politolog

Cem Bitnel – Aktivist

Demir Çelik – Eski Milletvekili ve Belediye Başkanı – FEDA Eş Sözcüsü

Dilber Hêma – Yazar

Dilek Aykan – Gazeteci

Döndü Ergin – Barış Annesi

Elif Yıldırım – Aktivist – Şair – Yazar

Ergün Sönmez – Akademisyen ve Yazar

Esen Işık – Yönetmen

Fırat Anlı – Eski Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı

Gamze Özkök – Mor Dayanışma

Gönül Öztürkoğlu – İnsan Hakları Aktivisti

Güneş Erzurumluoğlu – Suruç Katliamı Gazisi

Haluk Ünal – Yönetmen

Hasan Anlar – İHD İsviçre Temsilcisi

Hasan Bulut – MARDEF (Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu)

İbrahim Sagur – Suroyo Kültür Derneği Baden Başkanı

İsmail Kardaş – CDK-S (İsviçre Demokratik Kürt Toplumu) Eş Başkanı

Kayhan Nar – Toplumsal Özgürlük Partisi İsviçre Temsilcisi

Kemal Bilget – Yazar

Lami Özgen – Eski KESK Eş Genel Başkanı

Mahir Sayın – Siyasetçi

Mertcan Tosun – TİP İsviçre Temsilcisi

Mustafa Atıcı – İsviçre Federal Konsey Üyesi

Nejdet Atalay – Eski Batman Belediyesi Başkanı

Nesrin Ulu – Hukukçu ve Siyasetçi

Selma Sürer – CDK-S (İsviçre Demokratik Kürt Toplumu) Eş Başkanı

Semir Özmen – ESU (Avrupa Süryaniler Birliği)

Serdar Mutlu – Kavramsal Sanatçı

Sibel Arslan – İsviçre Federal Konsey Üyesi – Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi

Suzan Samancı – Yazar

Songül Vural Çelik – Demokratik Alevi Kadınlar Birliği

Tamer Çilingir – Pontoslu Yazar

Toros Korkmaz – Akademisyen, Aktivist

Tuncay Yılmaz – SYKP Kurucu Eş Başkanı

Türkan Bezo – Bethnahrin Kadın Birliği (HNB) İsviçre Başkanı

Yasemin Çakal – Kadın Hakları Aktivisti

Yurdusev Özsökmenler – Eski Milletvekili – Eski TBMM Başkanvekili