Çok sayıda aydın, politikacı, insan hakları savunucusu ve kurum temsilcisisin çağrısı ile 3 Temmuz’da İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenecek Demokrasi ve Özgürlük Konferansı nedeniyle Bern’deki Alevi Dergâhı’nda bir basın toplantısı yapıldı.
Tüm dünyada savaş, çatışma, antidemokratik uygulamalar, cinsiyetçilik, doğa düşmanlığı, sömürü ve ırkçılığın tırmanışa geçtiği bir dönemde, barış, eşitlik ve özgürlük talebi ve demokratik yeni Türkiye’yi inşa edebilmenin yolunu tartışmak üzere yurtdışında yaşamak zorunda kalan ve ülkeden, farklı görüşlerden kurum temsilcilerinin, hak örgütlerinin, siyasetçilerin, akademisyenlerin ve aktivistlerin katılımıyla Berlin’de gerçekleşen 2. Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’nın İsviçre ayağı 3 Temmuz’da Basel’de yapılacak.
Konferansın kapsamını ve hedeflerini duyurmak için Bern Alevi Dergâhı’nda bir basın toplantısı yapıldı. Konferans çağırıcılarının katıldığı basın toplantısında konuşan girişim komitesinden Tuncay Yılmaz, çeşitli nedenlerle ülkeden ayrı yaşamak zorunda kalanlar olarak barış, demokrasi ve özgürlük arayışını İsviçre’de de sürdürdüklerini söyledi.
Sözlerini ‘ülkemize dönemiyorsak da gözümüz kulağımız ülkede. Mesela bugün yapılan HDK operasyonunu, Gezi protestoları sırasında gözaltına alınanları, kadın katliamlarını burada biz de yakından izliyor ve hissediyoruz’ diye sürdüren Yılmaz, ülkedeki bu baskılara ve saldırılara karşı çıkmak isteyenlerin farklı görüşlere sahip de olsalar diyaloglarını, demokrasi arayışlarını, ortak çalışma platformlarını geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Konferansın amacının sadece mevcut baskı rejimine son vermek değil sonrasında kurulacak sistemin demokratik yanının genişlemesini sağlamak ve ‘Nasıl bir Türkiye, Nasıl bir Ülke’ sorularını hep birlikte cevaplamak ve bunu gerçekleşmesi için çalışmaları ortaklaştırmak olduğunun belirtti. Yılmaz, bu konuda duyarlı herkesi 3 Temmuz’da düzenlenecek Basel Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’na katılmaya çağırdı.
Basın toplantısında daha sonra eski Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay ve şair ve yazar Elif Yıldırım tarafından Kürtçe ve Türkçe çağrı metinleri okundu.
3 Temmuz’da Basel Alevi Kültür Merkezi’nde yapılacak konferansa Berlin Konferansı sekreteryasından Can Dündar, Hayko Bağdat, Prof. Neşe Özgen, Doçent Doktor Nil Mutluer ve Av. Mahmut Şakar da katılacak. Konferansa çeşitli nedenlerle İsviçre’de yaşamak zorunda kalan çok sayıda aydın, sanatçı, politikacı, insan hakları savunucusu ile farklı inanç, milliyet ve düşüncedeki kişilerin katılması bekleniyor.
Basel Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’na çağrı metni
3 Temmuz 2022 Pazar 12.00 – 17.00
Basel Alevi Kültür Merkezi – Elsässerstrasse 209, 4056 Basel
Dünyada işgal ve savaş koşulları altında barış talebinin yükseldiği, otoriter baskıyla birlikte direncin de örgütlendiği bir dönemde, 5-6 Mart 2022’de, savaşın yaralarını sarmayı en iyi bilen başkentlerden Berlin’de 2’nci Demokrasi ve Özgürlük Konferansı toplandı.
Demokrasi ve Özgürlük Konferansı; savaşın, sömürünün, cinsiyetçiliğin, ırkçılığın tırmanışa geçtiği bu dönemde, barış talebinin, eşitlik ve özgürlük özleminin, dayanışma ihtiyacının, Türkiye’nin yeniden inşaasının öneminin bilinciyle, yurtdışında yaşamak zorunda kalan ve ülkeden farklı görüşlerden kurum temsilcilerini, hak örgütlerini, siyasetçileri, akademisyenleri, aktivistleri bir araya getirdi.
İktidar baskısından payını alan ama ona teslim olmayan pek çok kurum temsilcisi ve şahsiyet, farklılıkları değil ortak yönleri öne çıkartarak, baskıcı rejime karşı demokrasi talebiyle iki gün boyunca verimli tartışmalar yürüttü. Farklı görüşlere rağmen bu geniş bileşeni yan yana getiren ülke sevgimizdi, demokrasi inancımızdı, özgürlük tutkumuzdu, barış talebimizdi, eşitlik ısrarımızdı, adalet ihtiyacımızdı, hak mücadelemiz, kardeşlik sözümüzdü.
Tüm dünyada savaş, çatışma, antidemokratik uygulamalar, cinsiyetçilik ve doğa düşmanlığı artarken, şimdi ülkede her zamankinden daha fazla acil bir demokratik değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var.
Türkiye’yi kaplayan kara bulutlardan kurtulmanın ve ardından eşit, özgür, barışçıl, adil ve demokratik yeni Türkiye’yi inşa edebilmenin yolu, bir araya gelmek, çözüm ve demokratik ilerleme yollarını tartışmak ve ortak çalışmalar yapmaktan geçiyor.
Berlin’de ikinci kez yan yana gelerek büyüttüğümüz bu birlikteliği örgütlemek ve kalıcı kılmak hedefiyle Demokrasi ve Özgürlük Konferansı’nı bu kez de İsviçre Basel’de düzenliyoruz. Ülkeden uzakta da olsak, oluşturacağımız her demokratik birliktelik, ortaya çıkartacağımız çözüm odaklı her yaklaşım halklarımızın her ne pahasına olursa olsun baskıcı rejime karşı verdiği mücadeleye güç katacaktır.
Biz aşağıda imzası bulunanlar, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten ve barıştan yana olan herkesi sözümüzü ortaklaştırmak için birlikte tartışmaya, kapsayıcılığını arttırmak için birlikte karar vermeye ve etkisini güçlendirmek için birlikte harekete geçmeye çağırıyoruz.
KONFERANS ÇAĞRICILARI
Abdullah Demirbaş – Eski Sur Belediyesi Başkanı
Abidin Çetin – Gazeteci
Ahmet Fazıl Tamer – İHDD İsviçre
Ali Matur – Pir
Aydın Yıldırım – Gazeteci – Haber Podium
Bedirhan Kahraman – İsviçre Êzidiler Temsilcisi
Bülent Kaya – Politolog
Cem Bitnel – Aktivist
Demir Çelik – Eski Milletvekili ve Belediye Başkanı – FEDA Eş Sözcüsü
Dilber Hêma – Yazar
Dilek Aykan – Gazeteci
Döndü Ergin – Barış Annesi
Elif Yıldırım – Aktivist – Şair – Yazar
Ergün Sönmez – Akademisyen ve Yazar
Esen Işık – Yönetmen
Fırat Anlı – Eski Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı
Gamze Özkök – Mor Dayanışma
Gönül Öztürkoğlu – İnsan Hakları Aktivisti
Güneş Erzurumluoğlu – Suruç Katliamı Gazisi
Haluk Ünal – Yönetmen
Hasan Anlar – İHD İsviçre Temsilcisi
Hasan Bulut – MARDEF (Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu)
İbrahim Sagur – Suroyo Kültür Derneği Baden Başkanı
İsmail Kardaş – CDK-S (İsviçre Demokratik Kürt Toplumu) Eş Başkanı
Kayhan Nar – Toplumsal Özgürlük Partisi İsviçre Temsilcisi
Kemal Bilget – Yazar
Lami Özgen – Eski KESK Eş Genel Başkanı
Mahir Sayın – Siyasetçi
Mertcan Tosun – TİP İsviçre Temsilcisi
Mustafa Atıcı – İsviçre Federal Konsey Üyesi
Nejdet Atalay – Eski Batman Belediyesi Başkanı
Nesrin Ulu – Hukukçu ve Siyasetçi
Selma Sürer – CDK-S (İsviçre Demokratik Kürt Toplumu) Eş Başkanı
Semir Özmen – ESU (Avrupa Süryaniler Birliği)
Serdar Mutlu – Kavramsal Sanatçı
Sibel Arslan – İsviçre Federal Konsey Üyesi – Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi
Suzan Samancı – Yazar
Songül Vural Çelik – Demokratik Alevi Kadınlar Birliği
Tamer Çilingir – Pontoslu Yazar
Toros Korkmaz – Akademisyen, Aktivist
Tuncay Yılmaz – SYKP Kurucu Eş Başkanı
Türkan Bezo – Bethnahrin Kadın Birliği (HNB) İsviçre Başkanı
Yasemin Çakal – Kadın Hakları Aktivisti
Yurdusev Özsökmenler – Eski Milletvekili – Eski TBMM Başkanvekili