fbpx

Almanya’dan ‘erken uyarı’ : Rusya doğalgazı kesebilir

Paylaş

Rusya’nın ödemelerin ruble ile yapılmaması halinde doğal gaz tedarikini kesebileceğinden endişelenen Almanya tedbir olarak erken uyarı düzeyini harekete geçirdi.

Ekonomik İşler ve İklim Değişikliği Bakanı Robert Habeck “Rus tarafından ödemelerin ruble ile yapılmaması halinde tedariğin durabileceği şeklinde çeşitli yorumlar geliyor” dedi ve bu duruma hazırlıklı olmak için bugün erken uyarı ilan ettiklerini açıkladı.

Aynı zamanda enerji bakanı ve başbakan yardımcısı olan Habeck gazetecilere verdiği bilgide tetikledikleri uyarının üç düzeyli uyarı sisteminin ilki olduğunu açıkladı ve bu kapsamda bakanlık içinde kriz ekibi kurularak doğal gaz durumunun takibini sıkılaştıracaklarını bildirdi.

Doğal gaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 25’te bulunan Almanya hem evsel hem de üretim açısından doğal gaza en fazla ihtiyaç duyan Avrupa ülkelerinin başında geliyor. Yılda yaklaşık 119 milyon metreküp doğal gaz ithal eden Almanya bu ithalatının yaklaşık yarısını Rusya’dan karşılıyor.

G7 ülkeleri Rusya’nın enerji ödemelerinin ruble ile yapılması teklifini böyle bir adımın yaptırımları olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle reddetmişti.

Kaynak: Euronews Türkçe