fbpx

Almanya enerjide Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor

Paylaş

Enerji fiyatlarındaki artış ve pandeminin ekonomiye etkisi, Almanya’da enflasyonun bir süredir yükselmesine neden oluyor. Açıklanan resmi verilere göre Şubat ayı enflasyonu yüzde 5,1 olarak tespit edildi. Almanya Federal İstatistik Dairesi, enerji fiyatlarındaki artışın da yüzde 22,5’i bulduğunu duyurdu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin enerji fiyatlarını daha da artırmasından endişe ediliyor.

Zira Almanya enerjide Rusya’ya bağımlı. Alman siyaseti şimdi bir yandan doğal gaz depolarının doluluk oranlarını garanti altına almaya çalışırken öte yandan da Rusya’ya bağımlılıktan nasıl kurtulabileceği üzerine kafa yoruyor.

Batı Avrupa’daki en büyük doğal gaz deposu Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde. Yerin 2 bin metre derinliğindeki depo 910 futbol sahası büyüklüğünde ve yaklaşık 2 milyon ailenin yıllık doğal gaz ihtiyacını depolama kapasitesine sahip. Aşağı Saksonya’nın küçük bir kenti olan Rehden’deki deponun işletmecisi ise Astora şirketi.

Astora, Almanya’daki doğal gaz depolarının üçte birinden çoğunu elinde tutan Rus enerji devi Gazprom’un bir yan kuruluşu ve bu dönemde depolarının tümü neredeyse boş. Rehden’deki deponun sadece yüzde 3’ünün dolu olduğu belirtiliyor. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, enerji fiyatlarını stratejik olarak yükseltmek ve piyasadaki baskıyı artırmak için doğal gaz depolarının bilinçli şekilde boşaltıldığından yola çıkıyor. Yani, doğal gazın bir silah olarak kullanıldığını iddia ediyor.

Doğal gaz depolarına doluluk limiti getiriliyor
Almanya’nın doğal gaz ithalatının yüzde 55’i Rusya’dan yapılıyor. Taş kömürü ihtiyacının yüzde 50’si, petrol ihtiyacının da yüzde 30’unu yine Rusya’dan sağlanıyor. Almanya’da yasal düzenlemeler petrole yönelik 90 günlük ihtiyacı karşılayacak stratejik bir depolamayı öngörürken böyle bir limit doğal gaz ve kömürde bulunmuyor. Bunların depolanmasına şirketler kendileri karar veriyor.

Şimdiyse bu uygulamanın büyük hata olduğu düşünülüyor ve Ekonomi Bakanı Habeck bu konuda hızlı bir değişikliğe gitmek istiyor. Özellikle de doğal gazda. Bakan, yasal düzenlemeyle doğal gaz depolarına asgari doluluk oranı uygulaması getirmeyi hedefliyor. Buna göre her sene 1 Ekim’de doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 80, 1 Aralık’ta da yüzde 90 olacak. 1 Şubat itibarı ile de yüzde en az yüzde 40.

Bakan Habeck, gaz depolarının doluluk oranına dair yasal düzenlemenin 1 Mayıs’ta yürürlüğe girmesini hedefliyor. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Bu gerekli. Ancak o şekilde yaz ayından itibaren ikinci yarı yılda depoların dolması sağlanacaktır” denildi.

Peki Moskova, enerji akışının kısıtlar veya tamamen durdurursa ne olacak? Bu durumda en geç önümüzdeki sonbahar veya kış aylarında büyük bir enerji darboğazına girilecek. Hükümet çevreleri, “çözüm üzerinde çalışılıyor” şeklinde bilgi veriyor. Kriz dönemlerinde normal koşullar altında mümkün olmayan kararlar alınabiliniyor. Örneğin Almanya, Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santrali’nde meydana gelen kazanın ardından nükleer enerjiye veda kararı almıştı. Bu senenin sonunda kalan son üç nükleer santral de kapatılacaktı. Peki şimdi bundan vazgeçilebilir mi tartışma konusu haline geldi.

Kaynak: DW Türkçe – Sabine Kinkartz