fbpx

İsviçre tarafsızlık ilkesini bozdu: Rusya’ya karşı AB’nin tüm yaptırımlarını kabul etti

Paylaş

Federal Hükümet bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile, İsviçre’nin AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını kabul ettiğini açıkladı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların açıklandığı basın toplantısına; Konsey Başkanı ve Federal Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Federal Adalet Bakanı Karin Keller-Sutter, Federal Savunma Bakanı Viola Amherd ve Federal Maliye Bakanı Ueli Maurer katıldı.

Federal Hükümet, Federal Ekonomi, Eğitim ve Araştırma Departmanı’nı, daha önceki yönetmeliği AB önlemlerine göre uyarlamakla görevlendirdi.

Federal Hükümet geçen hafta, AB tarafından uygulanan yaptırımlardan bazılarını kabul ettiğini duyurmuştu. Daha sert önlemler uygulanması için, İsviçre üzerindeki baskı hafta sonu yapılan eylemlerle artmıştı.

İsviçre‘nin yaptırımları AB ile koordineli olarak uygulanacak. Yaptırımlar özellikle de mal ve ekonomik alanlarla ilgili olacak. İsviçre bu kapsamda ilk olarak, AB’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e, Başbakan Mihail Mişustin‘e ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yönelik uyguladığı mali yaptırımları yürürlüğe koydu.

Hükümet ayrıca, İsviçre ile bağlantısı olan ve Rusya Devlet Başkanı’na yakın olan çok sayıda kişiye İsviçre’ye giriş yasağı da getirdi. Buna göre, Rusya’dan gelecek olan diplomatların da vize başvurusu yapmaları gerekiyor.

2009 yılından bu yana yürürlükte olan tüm Ruslar için vize kolaylığı geri çekilecek. Uygulama aynı zamanda diplomatik pasaport sahipleri için de geçerli olacak.

Ordu eczanesinden tıbbi malzeme desteği

İsviçre ordusu, ordu eczanesinden Ukrayna’ya, acilen ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme gönderecek. Bu vesile ile, Ukrayna ve komşu ülkelerdeki hasta ve yaralıların acil tıbbi bakımları yapılabilecek.

İsviçre şu anda Polonya’nın başkenti Varşova’ya sekiz milyon frank değerinde yaklaşık 25 ton yardım sağlıyor.

İsviçre, Rus uçakları için hava sahasını kapattı

AB ülkeleri gibi İsviçre de Rusya’ya ve Rusya’dan uçuşlar için hava sahasını kapatacak. Uygulama bugün saat 15:00’ten itibari ile yürürlüğe girdi.

İnsani ve diplomatik uçuşlar bu uygulamanın dışında tutulacak.

Federal Sivil Havacılık Dairesi, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak Havacılık Dairesi’nin diğer federal ofislerle yakın temas halinde olduğunu ve mevcut gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunduğunu açıkladı.

Federal Göçmenler Komisyonu Ukraynalı mülteciler için koruma statüsü talep ediyor

Federal Göçmenler Komisyonu (EMK), Ukrayna‘daki savaştan kaçanlara, karmaşık olmayan bir şekilde toplu koruma sağlanmasını ve gelenlere koruma statüsü verilmesini talep ediyor.

Özellikle de gazeteciler, aktivistler, politikacılar sığınma başvurusunda bulunarak mülteci statüsü elde edebilmeliler.

Aile birleşimi bir an önce mümkün olması gerektiğini vurgulayan EMK, koruma altına alınanların savaş bittikten sonra evlerine döndüklerinde desteklenmelerinin şart olduğunu vurguladı.

EMK’ya göre, geri dönemeyen mülteciler hızlı bir şekilde entegrasyon sürecine dahil edilmeli ve farklı bir ikamet statüsü verilmeli.

BM, Ukrayna’dan Avrupa‘ya dört milyon mülteci geleceğini tahmin ediyor.

Komisyona göre, İsviçre’nin 2012’den bu yana, büyük mülteci akımlarıyla başa çıkmak için lojistik bir acil durum planı mevcut.

Ukraynalılar Schengen Anlaşması nedeniyle İsviçre’de vizesiz 90 gün kalabiliyorlar. EKM, daha uzun süre kalmak isteyenlere“S“ koruma statüsü verilmesini istiyor. “ S“ koruma statüsü savaş gibi olağanüstü koşullardan kaçanlara verilen geçici bir oturum niteliği taşıyor.