fbpx

SYKP üyesi ve HDP PM üyesi Seçkin Kır yaşamını yitirdi

Paylaş

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve HDP Parti Meclisi üyesi Seçkin Kır Samsun’daki evinde yaşamını yitirdi. 

Devrimcilik yaşamına 1970’lı yılların ortasında Kurtuluş Hareketi ile başlayan Seçkin Kır, 1976 yılında Karadeniz Dev Genç Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Birleşik Sosyalist Alternatif (BSA),  Birleşik Sosyalist Parti (BSP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Sosyalist Demokrasi Partisi’nde (SDP) çalışma yürüten Seçkin Kır, İşçilerin Sosyalist Partisi MYK üyeliği yaptı. SYKP üyesi olan Seçkin Kır aynı zamanda HDP PM üyesi olarak Karadeniz Bölgesinde örgütlenme çalışmaları yapıyordu.

Seçkin Kır, Cumartesi günü Samsun’da yoldaşları tarafından sonsuzluğa uğurlanacak.

Seçkin Kır kimdir?

1970’lı yılların ortasında Kurtuluş Hareketi saflarında sosyalist mücadeleye katılan Seçkin Kır, 1976 yılında Karadeniz Dev Genç Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Kır, 12 Eylül Askeri Darbesi’nden kısa bir süre önce illegal TKP ile ilişkilenmesinin ardından 1982 yılında tekrar Kurtuluş Örgütü’nde siyasal mücadele yürütmeye devam etti.

12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından 1987 yılında yayın hayatına başlayan Yeni Öncü Dergisi’nde yer alan Seçkin Kır,  1988 yılında İşçi Dünyası Gazetesi Yayın Kurulu’nda da görev aldı.

Seçkin Kır, 1990 yılında illegal Kurtuluş Örgütü’nün İstanbul İl Komite üyeliğinde görevlendirildi. Aynı dönemde Kurtuluş Örgütü İstanbul İl Komitesi’nin illegal yayın organı “1917”nin yayın kurulu üyeliğini yaptı. 

Özellikle 90 sonrası yükselen işçi sınıfı mücadelesi ve ‘’91 Bahar Eylemleri’’ ile yakından ilgilenen Seçkin Kır’ın çalıştığı bütün yayınlarda ağırlıkla sendikal mücadele ve işçi hareketi üzerine incelemeleri, yazıları, makaleleri yayımlandı.

1990’lı yılların ortalarından itibaren birleşik parti süreçlerinde (BSP-ÖDP) yer alan Seçkin Kır, 2008 yılında kurulan İşçilerin Sosyalist Partisi’nin Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerini de yaptı. 2008-2009 yıllarında Samsun’da bölgesel olarak çıkarılan bir işçi gazetesi olan “İşçilerin Gazetesi”nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapan Seçkin Kır, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nde aktif rol aldı.

İşçi sınıfı devrimcisi ve enternasyonalist kişiliğiyle bilinen Seçkin Kır, HDK ve HDP’nin organlarında yer aldı. Hem SYKP, hem de HDK-HDP’de çeşitli görevler üstlenen Seçkin Kır, 2018 yılında tutuklanarak bir süre cezaevinde kaldı.

HDP PM üyeliğinin yanı sıra Karadeniz bölgesinin örgütlenmesinde görev yapan Seçkin Kır, dün akşam Samsun’da kendi evinde yaşamını yitirdi. 

Kaynak: Siyasi Haber