fbpx

Peru’da zafer: Kongre ILO 190 Sözleşmesi’ni onayladı

Paylaş

Küresel Hizmet Sendikaları Birliği’ne (UNI) bağlı UNI Americas, siyasi etki elde etmek ve çabaları artırmak için kongre üyeleriyle toplantılar yaparak, forumlar düzenleyerek ulusal ve uluslararası ortaklarla birlikte çalıştı.

UNI Americas Bölge Direktörü Kathy González, “Bu başarı, sözleşmenin onaylanması için uğraşan, bizleri zorlayan ve mücadele eden Kadın Ağlarındaki üyelerimizin yürüttüğü çalışmanın sonucudur. Hepsine bravo” dedi.

UNI Americas Kadın Koordinatörü Andrea García, “UNI Americas, Peru’daki bağlı kuruluşlarıyla birlikte, ILO 190 Sözleşmesi’nin ülkede etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik mücadelede bir sonraki aşamaya başlıyor” dedi.

“Şimdi mücadele, bu düzenlemelerin her işyerinde uygulanması, her işçinin kolektif eylemler yoluyla, gerçek sendika temsiliyle, şiddet ve tacizden arınmış bir işyerinin sağlanacağını bilmesidir” dedi.

Karayipler’de Sözleşme 190’ın Onaylanması Forumu

Aynı gün, UNI Americas, politikacıların ve sendika liderlerinin katılımını içeren Karayipler’de sözleşmenin onaylanması için bir Forum düzenledi. UNI Küresel Sendika Genel Sekreteri Christy Hoffman, sendikaların sadece işyerinde taciz vakalarını düzeltmek için değil, aynı zamanda önlemek için de toplu sözleşmelerine maddeler eklemek için yorulmak bilmeyen çalışmalarını vurgulayarak etkinliği açtı.

Katılımcılar, onay ve uygulamaya ulaşmak için gösterilen çabalara ilişkin deneyimlerini paylaştılar. Şiddetin ortadan kaldırılması Sözleşme’nin onaylanmasıyla sona ermemektedir, dolayısıyla yine de uyanık olmak, düzenlemelere uyulmasını talep etmek ve ILO’nun 206 sayılı Tavsiye Kararını dikkate almak gerekmektedir.

UNI Americas Women Başkan Yardımcısı Neiva Ribeiro ise şöyle konuştu: “Sözleşmeyi tartışmak istiyoruz. Tüm işçileri, erkekleri ve kadınları koruduğunu ve kadınların evde ve işyerinde yaşadığı her türlü şiddete karşı mücadele etmek için bir araç olduğunu açıklamak istiyoruz”

Andrea García, üyelerimizin yürüttüğü sendikal çalışmalara dikkat çekerek şunları ekledi: “Şiddetten arınmış alanlar sağlamak için çalıştıklarını biliyoruz, sendikalar yaşamak istemediğimiz gerçekliği değiştirmenin yolunu açıyor. UNI Americas, Peru’daki kardeşlerimizi ve Karayipler’deki kız kardeşlerimizi tebrik ediyor. Şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma dünyası için savaşmaya devam edeceğiz!”

http://uniglobalunion.org/news/victory-peru-congress-ratifies-ilo-convention-190

Kaynak: İşçi Kadın / Çeviri Serap Güre