fbpx

İran 2 eşcinsel erkeği idam etti

Paylaş

İran’da yargı iki erkeği eşcinsel ilişki nedeniyle suçlu bularak idam etti. Ancak bu ilk değil. Geçtiğimiz Temmuz ayında da iki eşcinsel erkek idam edilirken, uzmanlar İran İslam Devrimi’nden beri 4000-6000 insanın eşcinsel olmaları sebebiyle idam edildiğini söylüyor.

İki eşcinsel erkeğin pazar günü idam edildiği İran’lı insan hakları organizasyonu HRANA (Human Rights Activists News Agency) tarafından bildirildi. İdam edilen kişilerin idamdan önce 6 yıldır ülkenin kuzeybatısında bir cezaevinde tutuklu bulundukları bildirildi.

İsimlerinin Mehrdad Karimpour ve Farid Mohammadi olduğu bildirilen iki kişinin yargılandıkları mahkemede “İki erkek arasında zorla cinsel ilişki” adında bir suçtan yargılanıp hüküm giydikleri belirtildi.

İran’da bir kişi eşcinsel olduğunu beyan ederse 100 kırbaç cezasına çarptırılırken, cinsel ilişki esnasında yakalananlar ise ölüm cezasına çarptırılıyor.

Uzmanlar 1979’daki İslam devriminden beri 4000 ile 600 0 arası insanın eşcinsel olduğu için idam edildiğini tahmin ediyor. Eşcinselliğin cezasının ölüm olmasına karşın, transeksüel olmaya İran Devleti izin veriyor ve ameliyat masraflarını karşılıyor.

İran’ın dışında Suudi Arabistan, Yemen, Nijerya, Moritanya, Brunei Krallığı’nda eşcinsellik yasal olarak ölüm cezasna çarptırılabilirken Afganistan ve Somali gibi ülkelerde de ölüm cezası örnekleri mevcut.

Kaynak: Der Spiegel