fbpx

AfD, CDU’lu siyasetçiyi Cumhurbaşkanı adayı göstermek istedi, ortalık karıştı

Paylaş

Almanya’da ırkçı parti AfD (Almanya için Alternatif) CDU’lu siyasetçi Max Otte’yi Cumhurbaşkanlığı için aday göstermek istediğini duyurdu. Otte ise bu adaylığın kendisi için “Onur” olduğunu söyleyince ortalık karıştı. CDU’nun Başbakan adayı ve Genel Başkan koltuğunu yeni terkeden Milletvekili Armin Laschet “AfD tarafından aday gösterilmek onur değil, utançtır” dedi.

Max Otte’nin aday gösterilmek istendiğini AfD yetkilileri doğrularken, Alman Haber Ajansı’na (dpa) yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmek bir insanın başına gelebilecek en onurlu şeylerden biri” dedi, ancak adaylık için önce ailesiyle görüşüp konuyu iyice düşüneceğini ifade etti. Ayrıca Otte Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada AfD’ye bu onurlandırma için teşekkür etti. Otte kendi partisi içinde de destek arayacak.

Max Otte kimdir?

Bundespräsidentenwahl: Nominiert von der AfD als Bundespräsident: der CDU-Politiker Max Otte
Max Otte

CDU’lu siyasetçi Werte-Union adlı muhafazakar ve CDU’ya yakın grubun başkanı. Aynı zamanda zengin, ekonomist ve yazar. Otte online bir etkinlikte Angela Merkel’i Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nden kalma bir sosyalist olmakla suçlamış ve 16 yıl boyunca bir ülke nasıl buna ikna oldu bunu anlayamadığını söylemişti.

Sağcı Otte’nin Cumhurbaşkanı olma şansı nedir?

Hemen söyleyelim, sıfır. Almanya’nın Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’ın tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hükümetteki SPD, Yeşiller ve FDP’nin desteğinin yanı sıra CDU’nun da destek verdiği Cumhurbaşkanı’na Sol Parti henüz resmi bir destek açıklamamış olsa da Sol Partili Thüringen Eyalet Başkanı Bodo Ramelow, Steinmeier’ı desteklemek gerektiğini ifade etmişti.

Kaynak: Dpa, Die Welt, Tagesschau