fbpx

Almanya’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Neredeyse tüm partiler Steinmeier’in tekrar seçilmesini istiyor

Paylaş

Almanya’nın Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, seçildiği dönemde SPD ve Hıristiyan Birlik Partilerinin (CDU/CSU) ortak adayı olarak seçime girmişti. FDP ve Yeşiller de kendisine destek vermişti. Sol Partililerin de hakkında olumlu konuştuğu Steinmeier’in 13 Şubat 2022’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden seçilmesi yüksek ihtimal.

Ancak CDU/CSU’da konuya ilişkin farklı görüşler var. CDU Genel Başkanlığı yarışını kaybeden Helge Braun’un partinin Genel Sekreteri olarak görev vermeyi planladığı Serap Güler, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği demecinde, “Birlik Partileri, Cumhurbaşkanı seçiminde kendi adayını göstermelidir. Bu aday da kadın olmalıdır. Ancak sırf laf olsun diye göstermelik bir kadın aday gösterilmemeli. Gösterilecek kadın aday partiler üstü kabul gören biri olmalıdır” dedi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst de, kısa bir süre önce, CDU/CSU’nun toplumun farklı kesimleri tarafından kabul gören bir kadın cumhurbaşkanı adayı göstermesini önermişti. Wüst, Almanya’nın ilk başbakanının, ilk kadın Federal Savunma Bakanı’nın ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ilk kadın başkanının CDU’lu olduğunu hatırlatırken, “Almanya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı olacak adayı da Birlik Partileri önermeli” demişti.

Frank-Walter Steinmeier ise herkese ılımlı yaklaşan bir politikacı olarak biliniyor. Steinmeier SPD üyesiydi ve Başbakanlık müsteşarlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı gibi görevlerde bulunmuştu.