Konya Beyşehir Gölü’nün güneyinde bir köy olan Şamlar Köyü arazileri Rüzgar Enerjisi Santrali’nden (RES) sonra şimdi de güneş panelleriyle parsellenmek isteniyor.
Ahsen Enerji Üretim A.Ş. 2018’de kurduğu ‘9 tribünlü RES projesi’ni desteklemesi bahanesini öne sürerek güneş enerjisi panelleri kurmak istiyor. Ancak İzmir’den Norveç Oslo’ya kadar dağılmış olan köylüler arazinin tamamının santrallerle parsellenerek köylerine adeta el konacağından endişeli.
İzmir’de bulunan Şamlar Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri 17 Ocak’ta Beyşehir’de firma ile yapılacak olan ÇED toplantısı öncesi bir buluşma düzenleyerek yapılmak istenen panellere karşı hem yargı yoluyla hem de toplumsal olarak mücadele edeceklerini belirtti. Dernek üyeleri projeye karşı topladığı imzaları da Kaymakamlığa iletecek.
Dernek üyeleri, köyün çok yakınına kurulmuş olan RES tribünlerinin çok yoğun bir gürültü sorunu oluşturduğunu ve hayvan popülasyonu azalttığına dikkat çekti. Köyün halihazırda iki cephesinin yol ve tribün arazisiyle kapatıldığını, kalan kısmın da güneş panelleriyle kapatılarak köyü şantiye ve santrallerle sıkıştıracağı ifade edildi. Projelerin altında yatan gerçek sebebin ise köyü boşaltıp araziyi parsel parsel şirketlere satmak olduğu belirtildi.
Buluşmada söz alan SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur ise bu projelerin politik amaçlar güttüğünü, köyün tarihsel ve kültürel mirasına ve inancına dönük bir saldırı olduğunu dile getirdi.
‘Israrla köyümüze kurulması kafamızı karıştırıyor’
Dernek Başkanı Hüseyin Aksu, Siyasi Haber’e verdiği demeçte şunları ifade etti: “Güneş panellerini köyümüzde kesinlikle istemiyoruz. Beyşehir ilçesi sınırlarında bulunan başka hiçbir köyde olmayan santrallerin ısrarla bizim köyümüze kurulmak istenmesi bizim kafamızı karıştırıyor. Israrla bizim köyümüze kurulması bizleri derinden üzmüştür, bu konuyla ilgili bütün mücadelemizi hukuksal ve kişisel olarak sonuna kadar vereceğiz, sonuna kadar savunacağız köyümüzün haklarını.”
Cavit Uğur şunları kaydetti:
“Öncesinde çok sayıda RES yapılmasına rağmen sözüm ona bu RES’lere yardımcı olmak kaydıyla GES’ler inşa edilmek istenmektedir. 800 yıllık tarihi olan Şamlar Köyü’nün tarihsel dokusuna, mirasına ve kültürüne dönük bu saldırı karşısında bugün Şamlar Köyü sakinleri büyük bir iradeyle köylerine sahip çıkıyor. Biz de SYKP olarak bu mücadelenin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
Kaynak: SiyasiHaber