fbpx

Cinsel tacizi normalleştiren Citroen reklamı tepki topladı

Paylaş

Independent Türkçe servisinden Yasin Yusufoğlu’nun haberine göre Fransız otomobil üreticisi Citroën, Mısır’da çektiği bir reklam nedeniyle tepki topladı.

Mısır’ın ünlü pop şarkıcısı Amr Diab’ın yer aldığı reklam, ilk defa 3 Aralık’ta yayımlandı.

Reklamda Diab, Citroën C4 model otomobilini kullanırken, otomobilin dikiz aynasına gömülü kamera sayesinde o sırada karşıdan karşıya geçen bir kadının fotoğrafını çekiyor.

Aynı anda cep telefonuna düşen fotoğrafa bakan Diab, bir sonraki sahnede fotoğrafını çektiği kadınla birlikte otomobilin içinde seyahat ederken görülüyor.

Reklam, “cinsel tacizi normalleştirdiği” gerekçesiyle sosyal medyada son günlerde tartışma konusu oldu.

Mısır kökenli ABD’li gazeteci ve Afrikalı Kadınların Haklarını Koruma hareketinin ortak kurucularından Reem Abdellatif, reklamı “ürkütücü” olarak niteledi.

Twitter’dan yaptığı paylaşımda reklama tepki gösteren Abdellatif, “Kadınların yüzde 98’inin hayatlarının belli bir noktasında tacize uğradığını söylediği bir ülkede, cinsel tacizi normalleştiren bir reklam çekmenin iyi bir fikir olduğu kimin aklına geldi?” diye yazdı.

“Ramy” adlı komedi dizisindeki Amani rolüyle tanınan Mısırlı oyuncu Rosaline Elbay de Twitter’daki paylaşımında Citroën’i etiketleyerek “Merhaba, Citroën. Bu cinsel taciz. Biliyorsunuz değil mi? Suç olan” dedi.

Arap Kadınlar Platformu adlı internet sitesindeki yazarlardan Amal Alharithi de tweetinde “Amr Diab’ın reklamında en acı olan, ekipten kimsenin bu hatayı fark etmemiş olması. Ekipten kimse kendilerinden izin almadan sokaktaki kadınların fotoğraflarını çekmeye karşı çıkmamış. Çok üzücü” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Citroën, Mısır’daki bayisine ait resmi Twitter sayfasından bir açıklama yayımlayarak reklamın tepki toplayan bölümlerinin kaldırıldığını duyurdu.

Açıklamada, “Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki tüm topluluklara duyarlı yaklaşıyoruz ve tacizin hiçbir şekline tolerans göstermiyoruz” dendi.

Ayrıca dikiz aynasındaki HD kamera özelliğinin tanıtıldığı sahnenin “olumsuz yorumlanmasından pişmanlık duyulduğu” da belirtildi.

Birleşmiş Milletler’in 2013’teki bir araştırmasına göre Mısır’daki kadınların yüzde 99,3’ü hayatlarının bir noktasında tacize uğradığını söylemişti.