fbpx

Almanya’da işverenler asgari ücreti mahkemeye veriyor

Paylaş

Almanya İşverenler Sendikası, gelecek yılın sonuna kadar saatlik asgari ücreti 12 euroya çıkarmaya karar veren hükümetin planını mahkemeye taşıyor.

Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA) Başkanı Rainer Dulger, DPA ajansına verdiği demeçte, sorunun asgari ücretin artırılmasıyla ilgili değil, seçilen yöntemle ilgili olduğunu söyledi.

Rainer Dulger, hükümetin saatlik asgari ücreti 12 euroya çıkarma şeklinin, pazarlık sürecinin özerkliğiyle ilgili kuralları ihlal ettiğini savunuyor.

Yeni hükümetin Çalışma Bakanı Hubertus Heil, asgari ücretin 2022’nin sonuna kadar 9,60 eurodan 12 euroya yükseltilmesini sağlayacak gerekli yasa tasarısının en kısa sürede Meclis’e sunmayı planladıklarını söylemişti.

Sosyal Demokrat Parti, seçim kampanyası döneminde asgari ücrete yapılacak zammı önemli bir seçim argümanı olarak kullanmıştı. Yeni ücret uygulamasının ülkede milyonlarca kişiyi etkilemesi bekleniyor.

Alman İşveren Sendikaları Konfederasyonu (BDA) Başkanı Rainer Dulger, asıl sorunun asgari ücretin 12 euroya çıkarılmasından çok, hükümetin asgari ücret komisyonu ve toplu pazarlık görüşmelerinin özerklik yapısıyla ilgili ilişkisi olduğunu belirtiyor.

Almanya’da asgari ücret uygulaması ilk olarak 2015 yılında başladı. Bazı kuzey Avrupa ülkelerinde hala asgari ücret uygulaması bulunmuyor. Almanya’da asgari ücret uygulaması yürürlüğe girdikten sonra, Asgari Ücret Komisyonu’nun bir parçası olarak işletme sahipleri ve çalışanların temsilcilerine maaş zamlarını belirleme görevi verilmişti.

Dulger, gelecekte iktidara gelecek her hükümetin istediği oranı basitçe belirlemesi, ardından asgari ücret komisyonu “devreye sokması” durumunda yürürlükteki mevcut mekanizmanın tüm anlamını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.

Dulger’e göre ‘toplu pazarlığın özerkliği’ anayasal olarak koruma altında.

Kaynak: EuroNews Türkçe