fbpx

Bianet editörüne çocuk istismarını haber yapma davası

Paylaş

Bianet editörü Evrim Kepenek’e, Refik Y. tarafıdan 6 yaşındaki çocuğunu istismar etmesiyle ilgili haber yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.

Kepenek istismarı “Mahkeme çocuğu, ‘istismar eden’ babaya verdi”, “Çocuğunu ‘istismar eden’ baba tutuklandı” ve “Çocuğunu ‘istismar eden’ baba, adli kontrolle serbest” başlıklarıyla haberleştirmişti.

Refik Y. de cezaevindeyken hakaret ve özel hayatın gizliğini gerekçe göstererek Kepenek’ten şikayetçi oldu. Ağustos ayında ifade veren Kepenek’e karşı yürütülen soruşturma daha sonra davaya dönüştü.

Refik Y. şikayetinde boşanma aşamasındaki eşi Nazlı U.’nun, çocuklarının geçici velayetinin babaya verilmesi üzerine kendisine iftira attığını iddia etti.

Çıkan haberler nedeniyle kişilik haklarının zedelendiğini belirten Refik Y. hem Evrim Kepenek’ten hem de sosyal medyada benzer iddialarda bulunan Aslı T., Gülten T. ve Soner S.’den şikayetçi oldu.

Soruşturma açan savcılık “Haberde her ne kadar söz konusu iddialar yargı mercileri nezdinde incelenmekte ve araştırılmakta ise de Refik Y. hakkında henüz iddia olunan eylemleri gerçekleştirdiğine dair suçluluğunun sabit görüldüğü kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmamaktadır” dedi ve şikayeti kabul etti.

Savcılık ayrıca hazırladığı iddianamede Evrim Kepenek’in haberi internet üzerinden yayınladığını belirtti ve davayı “Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar” hükmüne atıf yaparak Basın Kanunu kapsamı dışında bıraktı.

Dosyanın görülmesine önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor.

“Bir babanın istismardan tutuklanması haberdir”
bianet editörü Evrim Kepenek, Refik Y.’nin şikayetiyle dava açılmasını “Dünyanın neresine giderseniz gidin ‘bir babanın çocuğunu istismardan’ tutuklanması ve serbest bırakılması haber değeri taşır” diyerek eleştirdi.

“Bir gazeteci olarak, mahkeme tutanaklarını raporlardaki bilgileri ekledim” diyen Kepenek, “Amacım kimseye hakaret etmek değil aksine kamuoyunu bilgilendirmektir. Haberimin arkasındayım” diye konuştu.

Kepenek “Bu ülkenin gündemine hakkında dava açılan bir gazeteci olarak değil yaptığı haberlerle kadınların, çocukların sorunlarına çözüm bulabilen bir gazeteci olarak gelmeyi isterdim. Habercilik refleksim de bunun üzerine kuruludur. Umarım gazetecilerin değil faillerin yargılandığı başka günlere tanık oluruz” dedi.

Kaynak: Bianet