HDP Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları bugün Maraş katliamı yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.
Hatimoğulları, ‘Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Roboski’de ve coğrafyamızın her bir köşesinde, hayatlarını benzer insanlık suçları sonucu kaybetmiş canlarımızın acısını içimizde yaşıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.’ dedi.
Açıklamanın tam metni şu şekilde:
“43 yıl önce 19-25 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Alevilere, Kürtlere ve solculara yönelik gerçekleşen katliamda yüzün üzerinde can hayatını kaybetti, binden fazlası yaralandı, yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edildi. Maraş’ta yaşanan kıyımdan sağ kalanlar ise baskı altında göçe zorlandı. Bu kıyım sonucunda demografik yapısı değiştirilen Maraş önemli oranda Alevisizleştirildi. Bu topraklar, aradan geçen bunca zaman içinde Alevilerin güven ve huzur içinde yaşayabildikleri bir ülke haline gelmedi. Bugün halen Alevilerin evleri işaretlenmekte, farklı toplumsal kesimlere ve kimliklere karşı ötekileştirme, ayrımcılık ve nefret söylemleri devam etmektedir.Katliamın üzerinden 43 yıl geçti, ancak uzantıları devletin derinliklerine inen güçler tam olarak açığa çıkarılmadı. Yaşanan acılarla yüzleşilmedi, katliamda yakınlarını kaybedenlerden etkili bir şekilde özür dilenmedi.Adaletin yerini bulması için devlet başta Aleviler olmak üzere bu katliamın kurbanı olan tüm kesimlere karşı bir özür borçludur. Maraş’ta katledilen canların birçoğunun cesetleri yığınlar halinde toplu mezarlara gömüldüğünden, ailelerin başlarında acılarını yaşayacakları mezar yerleri bile yoktur hâlâ. TBMM bünyesinde kurulacak Hakikat ve Adalet Komisyonu, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlallerini ve insanlık suçlarını aydınlatmak için önemli bir adım olacaktır. AKP-MHP iktidarı ve Meclis çoğunluğu, bu katliamın gerçeklerinin ortaya çıkarılmasını engellemekten vazgeçmelidir. Türkiye, geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden, Aleviler, Kürtler ve bu toprağın zenginlikleri olan tüm azınlıklara karşı işlenmiş katliam ve tertipler açığa çıkarılmadan, sorumluları tarih karşısında mahkûm edilmeden demokratikleşemez. İktidar, bu yıl da Maraş Katliamının Maraş’ta anılmasına izin vermeyerek böyle bir zihniyete sahip olmadığını açığa vurmuştur. Yeni katliamlar yaşamamak için, Maraş’ın unutturulması yönündeki girişim ve çabaları kabullenmeyeceğiz.
Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Roboski’de ve coğrafyamızın her bir köşesinde, hayatlarını benzer insanlık suçları sonucu kaybetmiş canlarımızın acısını içimizde yaşıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”