fbpx

Türkiye ekonomisi çöküyor

Paylaş

Türkiye saati ile 13:52 itibari ile dolar 16,64 TL, euro 18,73TL oldu.

MB, TL’de yarattığı hasara rağmen politika faizini tahminler doğrultusunda dün yüzde 14’e düşürürken, böylece önümüzdeki aylarda yüzde 30’u aşacağı tahmin edilen enflasyona rağmen, zaten negatifte olan TL’nin reel getirisini daha da düşürmüş oldu.

MB son dört toplantıda 500 baz puan faiz indirirken, faiz indirimlerine başladığının ilk sinyalini verdiği eylül ayı başından bu yana TL yaklaşık yüzde 49, sene başından beri yüzde 54’ün üzerinde değer yitirdi. Dolar/TL kuru yılbaşına göre yüzde 118 yükseldi. Değer kayıplarının büyük bölümü son bir buçuk ayda meydana geldi.

Reuters ajansına konuşan S&P Global’in ülke kredi derecelendirme direktörü Maxim Rybnikov, Türkiye için “Mevcut politika bileşimi sürdürülemez” dedi.

MB açıklamasında önümüzdeki aylar için yapılan yönlendirme şöyleydi: “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.”

Birçok ekonomist bu yönlendirmeyi ilk çeyrekte faiz indirimlerine ara verildiği ve TL’deki değer kaybına bu süreçte faiz artışı ile tepki verilmeyeceği anlamı çıkardı.

Bankacılar ise ilk çeyrekte faiz artışı yapılmayacağı için zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati tedbirler ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahaleleri ile zaman kazanılmaya çalışılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomistler MB’nin çok sık yönlendirme değiştirdiğini, yeni yönlendirmenin belirsizlik içerdiğini ve bu belirsizliğin ancak MB’den gelecek yeni bir açıklamayla ortadan kalkabileceğini ifade ettiler.

S&P’den Rybnikov, MB’nin fiyat istikrarına yönelik açıklamalarının dikkate alındığında önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kullanılabileceğini belirtirken, faiz indirimlerin devam etmesi halinde sermaye kontrolünün de gündeme gelme ihtimalinin artacağını söyledi.

Rybnikov sermaye kontrolü için “Bu bizim ana senaryomuz değil ancak bir son çare olarak (Türkiye) kullanabilir diye düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Duvar