fbpx

Birleşmiş Milletler: Zengin ülkelerin aşı stoklaması ‘Eşitsizlik 2.0’a neden olabilir

Paylaş

Birleşmiş Milletler, zengin ülkelerin omikron varyantının hızlı yayılmasıyla korkuya kapılarak Birleşmiş Milletler destekli aşı ittifakına bağışları durdurmaya başladığını belirterek ve yeni istiflemenin “Eşitsizlik 2.0” yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Gavi Aşı İttifakı CEO’su Dr Seth Berkley, aşılar için tedarik tahmininin, büyük ölçüde bazı üretici ülkelerin ihracat yasakları ve aşı istiflemeleri nedeniyle defalarca düşürüldüğünü söyledi.

Berkley, Associated Press’e şunları söyledi: “Omikron varyantı ile, birçok ülkede, takviye aşı dozunu alan insan sayısında [yüksek risk altında olmayanlar dahil] ve zaman çizelgesinde hızlanmasına yol açan panik gördük. “

Cenevre merkezli kamu-özel ortaklığı, BM destekli Covax programının baş yöneticisi oldu. Başlangıçta tüm ülkelere koronavirüs aşısı ulaştırmayı amaçlıyordu. Ancak daha zengin ülkeler kendi anlaşmalarını yapmaya başladıktan sonra yeniden gelişmekte olan dünyaya odaklandı.

Bu, zaten kısıtlı olan tedariklerin kilitlendiği ve aşı dozlarına erişimde büyük eşitsizliğe yol açtığı anlamına geliyor.

Dünya çapında dağıtılan yaklaşık 10 milyar dozun büyük çoğunluğu zengin ülkelere gitti. Covax 700 milyonun biraz üzerinde teslimat yaptı.

Berkley, belirtmeyi reddederek, “Ayrıca, şu anda salgının neresinde olduğumuza dair belirsizlik nedeniyle bağışçıların dozlarını olabilecekleri kadar hızlı bağışlamak istemediklerini görmeye başlıyoruz” dedi.

“Tabii ki uzun vadeli endişemiz, yeni varyant aşıların gerekli olduğu ortaya çıkarsa, pandeminin başında olduğu gibi zengin ülkelerin bu aşıları biriktirdiğini gördüğümüz bir ‘eşitsizlik 2.0’ olabileceğidir.”

Berkley, malzeme israfının bir sorun olduğunu ancak Covax aşılarının yüzde 1’inden daha azının boşa gittiğini belirtiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar, Gavi’nin Covax’ı ele alış biçimini eleştiriyor ve israfla ilgili birçok sorunun, aşıların sürekli paylaşımını sağlamayan zengin ülke hükümetlerinden kaynaklandığını söylüyor.

Kıdemli aşı politikası danışmanı Kate Elder şunları söyledi: “Yüksek gelirli ülke hükümetleri aşıyı biriktirdiğinden ve dağıtımın hızlandırılmasına izin vermediğinden, şimdi bu yıl sonu çöplüğündeyiz ve işte, sürpriz, sürpriz , kırılgan sağlık sistemleri – bazıları gelişen salgın dalgasını yönetmekte gerçekten zorlanıyor.”

Kaynak: Morning Star

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi