fbpx

İngiltere LGBT ‘dönüşüm terapi’lerini yasaklayacak

Paylaş

Kişilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini değiştirmeye yönelik yapıldığı iddia edilen terapiler İngiltere’de suç kapsamına alınacak.

Rıza göstermeyen veya potansiyel sonuçları hakkında tam olarak bilgilendirilmeyen yetişkinler için yapılan bu “terapilere” cezai müeyyide uygulanacak. 18 yaş altındakiler için terapiler, rıza aranmaksızın suç sayılacak.

Modern dünyada bu tür uygulamalarının yerinin olmadığını ifade eden Eşitlik Bakanı Liz Truss, “Toplumumuzda zorlayıcı dönüşüm terapisinin iğrenç uygulamasına yer olmamalı” dedi.

Eşitlikten sorumlu hükümet yetkilileri, “Bir yetişkinin böyle bir sürece girme özgürlüğünün korunması gerektiğini” belirtti.

Hükümet 9 Aralık’a kadar altı haftalık bir kamuoyu istişaresine başladı ve gelecek bahara kadar söz konusu yasayı hazırlayıp yürürlüğe koymayı planlıyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında İngiltere, LGBT dönüşüm terapisini yasaklamak için harekete geçeceğini açıklamıştı.

Boris Johnson hükümeti, “Zihinsel ve fiziksel zarara neden olabilecek bu iğrenç uygulamaları önlemek için tedbirler alınacağı” söylemişti.

Terapilerin yarısından fazlası inanç örgütlerince uygulanıyor
2017 Ulusal LGBT araştırması, ülkedeki LGBT bireylerin yüzde 5’inin terapi görmelerinin kendilerinden istendiğini ve yüzde 2’sinin de terapi gördüğünü ortaya koydu.

Vakaların yarısından fazlasında terapinin inanç örgütleri tarafından önerildiği veya yürütüldüğü tespit edildi.

Fransa’da benzer bir yasa parlamento da kabul edildi
Fransa’da milletvekilleri bu ayın başında benzer bir yasayı kabul etti.

Yasa tasarısı ikinci bir oylama için Fransız senatosuna gidecek ve kabul edilmesi halinde Şubat 2022’de yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi En Marche’ın bir üyesi tarafından öne sürülen yasa tasarısı, dönüşüm terapisi uygulamaktan suçlu bulunanlara iki yıl hapis ve 30 bin euro para cezası verecek.

Kaynak: Euronews Türkçe