fbpx

Honduras’ta zafer sol muhalefet adayı Xiomara Castro’nun oldu

Paylaş

Sol muhalefet adayı Xiomara Castro Pazar günkü Honduras cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer ilan etti ve sonuçlar ona komuta liderliği verdi ve onu Orta Amerika ülkesinin ilk kadın lideri olma yolunda ilerletti.

Ulusal seçim konseyinin ön sonuçlarına göre, oyların yüzde 40’ı sayıldığında, eski Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya’nın eşi Castro yüzde 53,5, iktidardaki Ulusal Parti’nin adayı Nasry Asfura yüzde 34 oy aldı.

Bir çok adayın olduğu seçimde yarışan 62 yaşındaki Castro, yıllardır süren muhafazakar yönetimi sona erdirecek. Zelaya, 2009 yılında ABD destekli askeri darbe ile devrilmişti.

Kısa bir zafer konuşmasında Castro, bir “uzlaşma” hükümeti kurma ve doğrudan demokrasiyi referandumlarla güçlendirme sözü verdi.

Kırmızı bir ceket giymiş olan Castro, “Bu ülkede artık gücün kötüye kullanılması olmayacak” dedi.

Sonuçlar, oy sayımındaki usulsüzlüklerin ölümcül protestolara yol açtığı ve görevdeki Başkan Juan Orlando Hernandez’in tartışmalı bir şekilde ikinci bir dönemi güvence altına almasına yol açtığı bir önceki seçimden çok daha net bir sonuç olarak görülüyor.

Anketler kapandıktan sonra, Ulusal Parti yetkilileri, seçim konseyinin tarihi bir katılım olarak nitelendirdiği şeyin ardından hızla zafer ilan etti. Yine de, Asfura daha önce oy kullanırken seçmenlerin kararına saygı göstereceğine söz verdi.

Ekim ayında Nasralla ile ilişki kurduğundan beri kamuoyu yoklamaları lideri olan Castro, ABD’de kendisini uyuşturucu kaçakçılığı ile bir soruşturmaya rağmen, güçlü çetelerle bağları olduğu suçlamalarını reddeden Hernandez’e karşı muhalefeti birleştirmeye çalıştı.

Catacamas kasabasında oylamanın hemen ardından gazetecilerin mobbingine uğrayan Castro, “Evde kalamayız. Bu bizim anımız. Bu, diktatörlüğü kovma zamanı” dedi.

Seçmenleri gördükleri sorunları bildirmeye çağırdı ve uluslararası gözlemcilerin adil bir oylamaya yardımcı olacağını söyledi.

Zengin bir işadamı ve iki dönemlik başkentin belediye başkanı olan Asfura, kampanyada kendisini Hernandez’den ve onu saran tartışmalardan uzaklaştırmaya çalışmıştı.

Seçim, kronik işsizlik ve şiddet sarmalında gerçekleşti. Honduras, cinayet oranlarının düşmesine rağmen dünyanın en şiddetli ülkeleri arasında yer alıyor.

Orta Amerika, uyuşturucu kaçakçılığı için de önemli bir geçiş noktası ve giderek otoriterleşen hükümetler konusunda endişelerin arttığı bir yerdi.

Oylama, Castro’nun Çin ile diplomatik ilişkiler açacağını ve ABD destekli Tayvan ile bağları koparacağını söylemesinin ardından Pekin ve Washington arasında diplomatik bir çekişmeye yol açtı.

Castro’ya oy verdiğini söyleyen 27 yaşındaki tamirci Jose Gonzalez, “Bütün yolsuzluğa, yoksulluğa ve uyuşturucu kaçakçılığına karşıyım” dedi.

Ulusal ve uluslararası seçim gözlemcileri, Avrupa Birliği’nin 68 üyeli misyonu da dahil olmak üzere oylamayı izledi.

AB baş gözlemcisi Zeljana Zovko öğle saatlerinde gazetecilere verdiği demeçte, ekibinin ziyaret ettikleri sandıkların çoğu geç açılmasına rağmen, oylamanın çoğunlukla yüksek katılımla sakin geçtiğini söyledi.

Honduras Ulusal Özerk Üniversitesi’nin sosyolog ve eski dekanı Julieta Castellanos, “Kampanya çok zordu” dedi ve Castro’nun “büyük beklentiler yarattığını” belirtti.

Cumhurbaşkanlığının yanı sıra, seçmenler ülkenin 128 üyeli Kongresi’nin yanı sıra yaklaşık 300 yerel yönetimden sorumlu yetkililerin oluşumuna da karar verdi.