fbpx

Almanya’da esrar kullanımı nasıl serbest olacak?

Paylaş

Almanya’nın yeni kurulacak Trafik Lambası Koalisyonu esrar kullanımını Almanya’da yasallaştırmayı öngörüyor. Peki koalisyon sözleşmesinde yazan ne ve esrar Almanya’da nasıl yasallaşacak?

Almanya’da 2018’de yapılan bir araştırmaya göre yaklaşık 3,7 Milyon esrar tükettiği belirtilmişti. Eğer Berlin gibi bir şehirde yaşıyorsanız esrarın günlük hayatın bir parçası olduğunu görürsünüz. Bir çok barda esrar tüketimi normal iken esrar bulmak da o kadar zor bir şey değil. İşte yeni hükümet esrar satışını yasallaştırarak yasadışı alım ve satış oranını düşürmek istiyor.

Buna göre esrar lisanslı dükkanlar tarafından yetişkinlere satılmaya başlanacak. Uygulama ilk olarak 4 yıl sürecek, 4 yıl sonra ise tekrar gözden geçirilecek. Esrarın yasallaştırılmasının bir diğer önemi ise Almanya’nın kara para akışına büyük bir darbe vurarak yıllık 4.7 Milyar Euro’ya kadar vergi ödemesi alabilecek olması. Aynı zamanda polis ve savcılığın iş yükü hafifleyecek, bununla beraber giderleri de. Çünkü yasadışı esrar demek savcılığın önünde binlerce dosya demek.

Esrar kullanımı dünyanın pek çok ülkesinde yasallaşmış* durumda. ABD’nin 18 eyaletinde** esrar kullanımı yasal, Kanada, Uruguay gibi ülkelerde de esrar alım ve satışı yasal olarak yapılabiliyor. Hollanda ise Avrupa’da uzun yıllardır esrarın yasal kullanılabildiği bir ülke olarak biliniyor.

*Her ne kadar esrar satışı pek çok ülkede yasadışı olsa da, yine bu ülkelerde -Rusya, Almanya, İspanya gibi- esrar tüketimine tahammül ediliyor. Ancak esrar satışı bu ülkelerde kesinlikle yasak ve insanların yanlarında taşıyabileceği esrar miktarına ilişkin yasal düzenlemeler bulunuyor.

**ABD’nin 48 eyaletinde esrar tıbbi nedenlerle kullanılabiliyor ancak keyif amaçlı kullanım sadece 18 eyalette mümkün.