fbpx

12 yaşındaki Uğur Kaymaz 13 kurşunla katledileli 17 yıl oldu

Paylaş

21 Kasım 2004’te Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ve 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz, evlerinin önünde polisler tarafından katledildi. İlkokul öğrencisi Uğur’un bedeninden 13 kurşun çıkarıldı.

Dava Süreci

Polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz, Seydi Ahmet Döngel ve Salih Ayaz tutuksuz yargılandı ve beraat etti. Mardin Emniyet Müdürü Kemal Dönmez de, soruşturma sırasında bazı polis memurlarıyla birlikte açığa alındı. Ardından görülen davada polisler hakkında beraat verildi.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu, incelediği olayı meclise taşıdı. Polis memurlarının dava sürerken göreve iade edilmesi ve daha sonra başka yere tayin edilmesi konusunda mecliste soru önergesi verildi.

Güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’de görülen dava sırasında müdahil avukat Tahir Elçi”Tarafsız yargılama istiyoruz” dediği için adil yargılamayı etkilemeye çalışmakla suçlanarak hakkında dava açıldı.

2015’te yapılan ‘Yargılamanın Yenilenmesi’ talebi Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından gerekçe gösterilmeden reddedildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’nin yaşama hakkını ihlal ettiğine hükmetti ve Makbule Kaymaz’a 65 bin Euro maddi, 50 bin Avro manevi tazminat; Emine Kaymaz’a 5 bin Euro maddi, 15 bin Euro manevi tazminat ve Reşat Kaymaz’a 5 bin Euro manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Türkiye AİHM’e, olayda orantılı güç kullanıldığı yönünde savunma yaptı.

Uğur’un ölüm yıl dönümünde anne Kaymaz işten atıldı

Kızıltepe Belediyesi’ne atanan kayyum, Uğur’un anısına yapılan, avuçlarında güvercin olan çocuk heykelini yıktı ve Uğur’un ölüm yıl dönümünde temizlik işçisi anne Makbule Kaymaz’ı işten attı.