fbpx

Libya: 91 göçmen Nijer’e geri gönderildi

Paylaş

BM Göç Örgütü IOM ve Libya makamları Çarşamba günü Libya’dan Nijer’e çoğu çocuk ve kadın 91 göçmenden oluşan bir grup iade etti.

Haber ajansı AFP’nin raporlarına göre, göçmenler 3 Kasım Çarşamba günü Libya’nın Misrata kentinden Nijer’e giden insani bir uçuşla ülkelerine geri gönderildiler.

Düzensiz göçmenlerin Misrata havaalanından dönüşlerinden sorumlu yetkili Yarbay Hüseyin Amin el-Terki, AFP’ye verdiği demeçte, grubun 60 çocuk, 25 kadın ve altı erkekten oluştuğunu söyledi.

10 binden fazla göçmen bekliyor

BM göç ajansı IOM, Libya’daki göçmenler için gönüllü bir geri dönüş programı yürütüyor. Geri dönüşler için bekleme listesi uzun – koronavirüs pandemisi ve savaş, dönüş uçuşlarını defalarca durdurdu. Ekim ayı sonlarında, IOM Libya Misyon Şefi Federico Soda, “Libya’daki 10.000’den fazla göçmen, IOM’nin Gönüllü İnsani Dönüş Yardımını talep etti ve aylardır eve dönmek için bekliyordu” dedi.

Libya İçişleri Bakanlığı tarafından gönüllü dönüş uçuşları 8 Ağustos’ta askıya alındı. Ekim ayının sonunda, IOM, Ulusal Birlik Hükümeti’nden izin aldıktan sonra uçuşlara devam ettiğini duyurdu. Gambiya’dan mahsur kalan 127 göçmenden oluşan bir grup 21 Ekim’de bir uçuşta iade edildi ve 26 Ekim’de başka bir uçuşta 134 Bangladeşli göçmenden oluşan bir grup geri döndü.

Göçmenler sömürü ve istismarla karşı karşıya

IOM’ye göre Libya’da 600.000’den fazla göçmen yaşıyor. Birçoğu korkunç yaşam koşulları, sömürü ve insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya.

Ekim ayı başlarında Libya silahlı kuvvetleri, aralarında yüzlerce çocuk ve hamile kadının da bulunduğu 5.000’den fazla göçmeni gözaltına aldı. BM yetkililerine göre, baskınlar sırasında bir göçmen öldü ve en az 15 kişi de yaralandı. Birkaç gün sonra, aşırı kalabalık bir gözaltı merkezine gardiyanların ateş açması sonucu altı göçmen öldürüldü.

O zamandan beri yüzlerce göçmen, tahliye edilmelerini talep eden BM mülteci ajansı UNHCR’nin Trablus ofisinin önünde oturma eylemi düzenliyor.

Kaynak: Info Immigrants

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi