fbpx

Polonya-Belarus sınırındaki OHAL sürüyor: Sığınmacılar Belarus’a sürülüyor

Paylaş

Polonya polisi sığınmacılar konusundaki tavrından vazgeçmiyor. Yüzlerce sığınmacının Belarus-Polonya sınırında gergin bekleyişi sürerken, Katolik Kilisesi’nin yardım edin çağrısına da bakanlık red yanıtı verdi.

“Sınırdaki sağlıkçılar” (Medycy na Granicy) adlı organizasyon haftalardır Belarus-Polonya arasındaki sınırda tıbbi yardım ulaştırmaya çalışıyor. Hudut askerleri ise tıbbi yardımı engelliyor.

Yardım kuruluşları Varşova’yı sığınmacıların uluslararası hukuktan kaynaklanan iltica başvurusu hakkını ihlalle suçluyor.

Polonya hükümeti ve AB, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’yu, Ortadoğu’daki kriz bölgelerinden gelen sığınmacıları AB dış sınırlarına taşımakla suçluyor. Lukaşenko, AB’nin Belarus’a yönelik yaptırımları sertleştirmesinin ardından Mayıs ayı sonunda yaptığı açıklamada, AB ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacıları artık engellemeyeceklerini duyurmuştu. Polonya’nın yanı sıra Litvanya ve Letonya sınırlarında da sığınmacı hareketliliği yaşanıyor.

Yardım kuruluşlarından Polonya’ya eleştiri
Yardım kuruluşları ise Polonya sınır güvenlik güçlerinin sığınmacıları kitleler halinde Belarus’a geri gönderdiği şüphesini dile getirmiş, sınırdaki olağanüstü hal nedeniyle gazeteci ve yardım kuruluşu çalışanlarının bölgeye sokulmadığını, bu nedenle bölgede yaşananların takip edilemediğini bildirmişti.

Sivil toplum kuruluşları, havanın soğuması sebebiyle sınıra yığılan sığınmacıların insani bir felaketle karşı karşıya olduğu uyarısı yaparak Polonya hükümetini devletler hukukuna aykırı olarak insanların iltica başvurusu haklarını engellemekle suçluyor.

Polonya, 2 Eylül’de 418 kilometre uzunluk ve 3 kilometre genişliğindeki Belarus sınır şeridini 30 günlüğüne kapatmış, bölgeye binlerce asker konuşlandırarak sınırı dikenli tellerle çevirmişti. Son iki ayda sınırda beş sığınmacı yaşamını yitirdi.