fbpx

Hindistan Komünist Partisi, Hindu milliyetçilerinin Müslüman karşıtı şiddetini kınadı

Paylaş

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) (CPI-M), bugün Tripura eyaletinde evler, dükkanlar ve bir caminin ateşe verilmesinden sonra Hindu milliyetçi güçlerinin Müslüman karşıtı şiddetini kınadı.

Parti, “Devlet yönetimini suçluları derhal tutuklamaya ve bu tür şiddet ve toplumsal provokasyonların yapılmamasını sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

“Ayrıca, etkilenen ailelere devlet yardımı talep ediyoruz” diye devam etti ve Tripura halkını “bir barış ve uyum atmosferini sürdürmeye” çağırdı.

Müslümanlara yönelik şiddetle tanınan sağcı Hindu milliyetçisi bir grup olan Vishva Hindu Parishad’ın (VHP) düzenlediği mitinge 3 binden fazla kişinin katılmasıyla şiddet patlak verdi.

Polisin, komşu Bangladeş’te Hindulara yönelik ve yedi kişinin öldüğü saldırılara karşı bir gösteri düzenlemelerine izin vermemesi üzerine protesto yapıyorlardı.

Panisagar polis şefi Soubhik Dey, “Mitingdeki VHP eylemcilerinin bir bölümü Chamtilla bölgesindeki bir camiyi aradı” dedi.

“Daha sonra, ilk olaya yaklaşık 800 metre uzaklıktaki Rowa Bazar bölgesinde üç ev ve üç dükkan arandı ve iki dükkan ateşe verildi.”

Bharatiya Janata Partisi (BJP) sözcüsü Nabendu Bhattacharya, saldırılardan haberdar olmadığını ancak polisin gerekli önlemleri alacağına inandığını söyledi.

Üst düzey bir Tripura polis yetkilisi, şiddeti “birkaç başıboş kargaşaya” bağlayarak büyük bir kanun ve düzen olayı olmadığı konusunda ısrar etti.

CPI-M eyalet lideri Pabitra Kar aynı fikirde değildi ve saldırıların arkasında Hindistan iktidar partisinin olduğunu iddia etti.

“Bu şeyler BJP tarafından yönetiliyor” dedi. “Tripura, toplumsal barış ve uyumla tanınır. Eyalet hükümeti, burada toplumsal uyum ve barışın korunmasını sağlamalıdır.”

Son dört gün içinde Kuzey Tripura bölgesinde 10’dan fazla dini şiddet olayı bildirildi ve buna karşılık olarak büyük toplantılara kısıtlamalar getirildi.

Muhalefet grupları, BJP’nin gelecek ay yapılacak eyalet seçimleri öncesinde gerilimi artırmaya yönelik kasıtlı bir girişimi konusunda uyarıyor.

Kaynak: Morning Star

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi