fbpx

Kavala krizinde ABD, Kanada ve Hollanda’dan geri adım: İçişlerine karışmayacağız

Paylaş

Erdoğan’ın, Türkiye’ye Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesini istemesi sonrası ABD, Kanada ve Hollanda Viyana Sözleşmesi’nin “içişlerine karışmama” ilkesini içeren 41. maddesine uyacaklarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’ye Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyma çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesini istemesi sonrası bu ülkelerden arka arkaya açıklamalar yapılıyor.

ABD, Hollanda ve Kanada, Viyana Sözleşmesi’nin “içişlerine karışmama” ilkesini içeren 41. maddesine uyacaklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı’na konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, açıklamaların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Önce ABD’nin Ankara Büyükelçiliği bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 18 Nisan 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesini hatırlattı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Marjanne de Kwaasteniet de, Twitter hesabından İngilizce ve Türkçe benzer bir açıklama yaptı.

ABD ve Hollanda’yı Kanada izledi.

Açıklamalar sonrası güne 9,85 seviyesinde başlayan Dolar/Tl kuru 9,61’e geriledi.

Viyana Sözleşmesi’ndeki Söz konusu madde şöyle:

  1. Ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına hâlel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan bütün şahıslar kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmekle yükümlüdür. Anılan Devletin iç işlerine karışmamakla da bu şahıslar keza yükümlüdür.
  2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmi işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak diğer bir Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.
  3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.