fbpx

Bayık: Muhatap HDP’dir çözüm yeri de Meclis’tir

Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Türkiye’de kim Kürt sorununa ilişkin bir çözüm geliştirirse ne kadar eksikleri olsa da adım atmaları için destek verdiklerini belirterek, “Kürt sorununu dile getirenlere cesaret vermeliyiz ki adım atsınlar” dedi.

Muhataplık tartışmasının, anlamsız ve saptırma olduğunu söyleyen Eşbaşkan Bayık, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın yıllar önce “Kürt sorununun çözüm yeri Meclis’tir, muhatap HDP’dir” dediğini hatırlattı. Bayık, Öcalan’ın Meclis ve her şeyin yasal olması vurgusunun altını çizdi.


AKP-MHP iktidarının, PKK’yi bitirme siyasetine diğer partilerden de destek aldığını, ancak mücadeleyle bu tasfiye siyasetini boşa çıkardıklarını belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, CHP’nin bu yüzden Kürt sorununu gündemine aldığını söyledi. Bayık, meselesinin sadece seçim hesapları olmadığını kaydetti. 

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Stêrk TV’de yayınlanan özel programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. “Şu an Türkiye’de Erdoğan sonrası hesaplar yapılmaya başlandı. Özellikle CHP Kürt sorununu dile getirmeye başladı. Sizce CHP’nin bu çıkışının sebebi nedir” şeklindeki sorusu üzerine, bazılarının CHP’nin seçim hesabı yaptığı için Kürt sorununu dile getirdiğini söylediğini anımsatan Bayık, bu hesaplarının da varlığı olasılığını yadsımadı ama meselenin sadece bu olmadığını söyledi. AKP-MHP iktidarının, ’PKK’yi yok edeceğiz, Kürtleri ortadan kaldıracağız, böyle bir sorun kalmayacak, yakın zamanda çözeceğiz’ dediğini hatırlatan Bayık, şöyle devam etti: “Diğer partilerden de bunun için yardım istiyordu. Bu partiler de inandı ve bazen açık bir şekilde, bazen de susarak destek verdiler. AKP’nin PKK’yi bitireceğini, Kürt sorununu çözeceğini zannettiler ama bunun böyle olmadığını gördüler artık. PKK, mücadelesi ile tasfiye siyasetini boşa çıkardı. 

Adım atmaları için destek veririz

Kürt sorununun artık daha da büyüdüğünü gördüler ve CHP bu yüzden Kürt sorununu tekrar gündeme getirdi. Eğer AKP-MHP siyasetini boşa düşürmeseydik CHP Kürt sorununu gündeme getirmeye cesaret edemezdi. CHP geçmişten beri var, neden daha önce Kürt sorununu dile getirmiyordu? Kürt sorunu bugün mü ortaya çıktı? Hayır 100 yıldır var. Şunu da belirtmeliyim ki Türkiye’de kim Kürt sorununa ilişkin bir çözüm geliştirirse, ne kadar eksikleri olsa da bizler adım atmaları için destek veririz. Taktiksel yaklaşılırsa zaten ortaya çıkar, bugün anlaşılmasa yarın anlaşılır. Kürt sorununu dile getirenlere cesaret vermeliyiz ki adım atsınlar.” 

Muhataplık tartışması anlamsızdır

“Türkiye’de son günlerde muhatap Rêber Apo mudur, değil midir diye bir tartışma yaratıldı” diyen Eşbaşkan Bayık, böyle bir tartışmayı “anlamsızdır, saptırmadır” şeklinde niteleyerek,  Kürtler için böyle bir tartışmanın olmadığını söyledi. Bazılarının bir şeyler söylediğine işaret eden Bayık, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın yıllar söylediği “Kürt sorununun çözüm yeri Meclis’tir, muhatap HDP’dir” sözlerini hatırlattı. Hatta Öcalan’ın HDP ile görüşüp AKP’nin yanına yolladığını ve “Bütün partilerle konuşun ki bu sorun Meclis’e gelsin. Meclis, komisyon oluştursun. Komisyonda ben de gelip konuşma yapayım” dediğini ekledi. “Çözüm yeri Meclis’tir, HDP muhataptır” diyenin Öcalan olduğunu tekrarlayan Bayık, bunların nasıl olacağını da söylediğini kaydetti.

AKP’nin çözüm politikası yoktu
 
Öcalan’ın herkese Meclis’i gösterdiğini, komisyon kurulmasını ve her şeyin yasal olmasını istediğini vurgulayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, “Çünkü AKP’nin Kürt sorununu çözecek bir politikası yoktu. AKP’yi bir araç olarak kullanıyordu. Rêber Apo, AKP’nin amacının seçimi kazanmak ve iktidarını sürdürmek olduğunu anladı. Bu yüzden sorunun resmiyette çözülmesi gerektiğini vurguladı. Rêber Apo, Kürt sorununu kimsenin istismar etmemesi, saptırmaması için yasallaştırılması, Meclis’te olması ve komisyon kurulması gerektiğini belirtti” dedi.

Kaynak: Yeni Özgür Politika