Arşivin karanlık kuytularında kalmış pek çok tarihi belgeyi gün yüzüne çıkartarak toplumsal hafızaya katan araştırmacı Mahsuni Gül ve Hüsnü Gürbey bir açıklama yayınlayarak, Karşı Pencere isimli internet sitesinin emek hırsızlığını teşhir ettiler.
Mahsuni Gül ve Hüsnü Gürbey, 25 Haziran 2021 tarihli Agos Gazetesi’nin 1302. sayısında yayınlanan “Resmi arşivlerde Hatay’ın ilhakı: Arap aleviler ve Ermeniler” başlıklı makalelerinde ilk kez kamuoyuyla paylaşılan arşiv belgelerinin, Karşı Pencere adlı internet sayfası tarafından kendi arşivleriymiş gibi işlenerek yayınlandığını belirttiler.
Gaste Avrupa’nın da yazarları olan Gül ve Gürbey, sonrasında internet sitesinin sahibi olan Burak Şefkat’i emeklerine yönelik yapılan bu saygısızlık karşısında uyardıklarını ancak belgeler üzerindeki Karşı Pencere damgasının hala kaldırılmamasını eleştirerek aşağıdaki metni kamuoyuyla paylaştılar.
Kamuoyuna duyurulur
Değerli araştırmacı yazar Hüsnü Gürbey’le birlikte kaleme aldığımız “Hatay’ın ilhakında mağdur edilenler: Ermeniler ve Arap aleviler” başlıklı makalemiz Agos Gazetesi’nin 25. 06. 2021 tarihli 1302. Sayısının 12. Ve 13 sayfalarında yayınlandı.
Söz konusu makalemiz daha sonra, 30. 06.2021 tarihinde “Karşı Pencere” adlı internet sitesinde Burak Şefkat adıyla yayınlandı. Burak Şefkat bu sitenin genel yayın yönetmenidir. Aynı zamanda, makalemizde yer alan iki arşiv belgesinin üzerine de “karşı pencere” gazetesinin logosu konulmuştu.
Uyarılarımız sonucunda ilgili internet sitesindeki makalemize bizlerin adları ve kaynak olarak da Agos Gazetesi eklendi ancak makalede yer alan iki arşiv belgesinin üzerindeki “karşı pencere” logosu kaldırılmadı.
Tüm uyarılarımıza rağmen bu tutumundan vazgeçmeyen “Karşı Pencere” internet sitesini ve sitenin genel yayın yönetmeni Burak Şefkat’in bu tavrını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz…
Hüsnü Gürbey – Mahsuni Gül