fbpx

Almanya’da yeni zamlarla ısınma maliyetlerinin %10’dan fazla artması bekleniyor

Paylaş

Almanya’da haneler bu kış artan doğalgaz fiyatlarıyla karşı karşıya

Almanya’da evlerini doğalgazla ısıtan hanelerin yüzde 50’si, küresel ekonominin yeniden canlanması ve Avrupa’daki yeniden dolum gecikmelerinin körüklediği artan toptan satış fiyatlarının ardından bu kış yükselen maliyetlerle karşı karşıya kalacak.

Bunun etkileri şimdiden bazı tüketiciler tarafından hissediliyor. Fiyat karşılaştırma web sitesi Verivox’a göre, Almanya’daki 32 bölgesel enerji tedarikçisi, Eylül ve Ekim aylarında ortalama yüzde 12,6’lık fiyat artışlarını şimdiden açıkladı. Ortalama bir aile için bu, yılda yaklaşık 188 avroya eşittir. Verivox enerji uzmanı Thomas Storck, “Bu sonbaharda büyük bir gaz fiyatı artışı bekliyoruz” dedi.

Avrupa’da “gaz paniğine” neden olan nedir?

Peki, fiyat artışına ne sebep oluyor? 2020 baharında fiyatlar düşüktü ve tüketiciler için maliyetlerin düşmesine yol açtı, ancak o zamandan beri işler tersine dönmeye başladı.

Federal Ekonomi ve Kontrol Ofisi’ne göre, doğal gaz ithalat fiyatları bu yılın Ocak ve Temmuz ayları arasında yüzde 42 arttı.

Uzmanlara göre, bu artış birkaç farklı faktör tarafından yönlendiriliyor. İlk olarak, yaklaşık 18 aylık durgunluğun ardından, küresel ekonomi eski haline dönerken gaz talebi normalleşiyor. Buna ek olarak, Avrupa’daki gaz depolama tesisleri, nispeten soğuk olan 2020/2021 kışından sonra henüz tamamen yeniden doldurulmadı. Almanya’da, bir yıl önceki doluluk olan yüzde 94’e kıyasla şu anda depolarda üçte ikisinden daha az doluluk söz konusu.

Bunların yanı sıra  arızalar ve bakım çalışmaları gaz dolumunun tamamlanmamasının bir gerekçesi olarak sunuluyor. Artan fiyatlar sebebiyle de şirketlerin dolum gerçekleştirilmediği de belirtiliyor.

Bundestag’daki Yeşiller parlamento grubunun başkan yardımcısı Oliver Krischer tarafından da bir idddia öne sürüldü. Rusya’yı, Rusya’dan Baltık Denizi’ne doğalgaz taşıyacak boru hattı olan Nord Stream 2’nin lansmanını hızlandırmak amacıyla Avrupa’ya gaz tedarikini kasıtlı olarak sınırlamakla suçladı. Ancak suçlamalar Kremlin tarafından reddedildi.

Çeviri: Gaste Avrupa Çeviri Ofisi

Kaynak: https://www.iamexpat.de/housing/real-estate-news/heating-bills-germany-rise-drastically-winter-experts-warn