fbpx

Yeni Zelanda’da 1500 ebe grevde!

Paylaş

Önümüzdeki hafta boyunca, yaklaşık 1500 hastane ebesi, geçen hafta maaş artışlarına ilişkin müzakerelerin başarısız olmasının ardından, ülke genelinde sekiz saatlik grevlere devam edecek.

+Ebeler ne istiyor?
-Adil ücret ve güvenceli ek personel alımı.
+Ne zaman istiyorlar?
-Şimdi!

Bu sabah ellerinde pankartlar sallayarak Palmerston Kuzey Hastanesi önünde yürürken düzinelerce ebe ve destekçilerinin haykırdığı mesaj buydu.

Palmerston Kuzey Hastanesi, HoroWhenua Sağlık Merkezi ve Te Papaioea Doğum Merkezi’ni içeren MidCentral Bölge Sağlık Kurulundan ebeler, daha iyi çalışma koşulları, ücret artışı için ulusal grev eylemine katıldı.

Grevler, Ebelik Çalışan Temsilciliği ve Danışma Hizmeti (MERAS) sendikası yeni bir toplu iş sözleşmesi müzakere ederken talepleri karşılanmadığı için sürüyor.

Palmerston North işyeri temsilcileri Charlotte Godbaz ve Renaye Judd, ebelerin yıllarca standartların altında çalıştığını, güvenlik koşullarının ve personel eksikliğinin ardından tükendiğini ve hastanenin yardım çağrılarını görmezden geldiğini söyledi.

Çarşamba günkü MidCentral grevi, sabah 11’den akşam 7’ye kadar sekiz saat sürecek şekilde ayarlandı.

Judd, gece boyunca 12 saatlik vardiyalar halinde çalıştığını ve ertesi gün kendisinden devralacak personel eksikliğinin onu sık sık strese soktuğunu söyledi: “Kadro boşlukları oldukça stresli ve bu boşlukları dolduracak insanları bulmaya çalışmak giderek zorlaşıyor. Ekstraları almaya çalışıyoruz ya da elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak kendinizi güvensiz hissediyorsunuz.”

“Değerli olduğumuzu hissetmeye ve takdir edilmeye ihtiyacımız var, bu yüzden bunun bir kısmı iş sözleşmesi yoluyla, bir kısmı da doğru sayıda personele sahip olmaktan geçiyor.”

MERAS eş başkanı Caroline Conroy, hastaneyi düzgün bir şekilde çalıştırmak ve çalışanlarına değerli hissetmek için 31 tam zamanlı ebeye, 59 bin dolarlık bir başlangıç maaşına ve karar verme sırasında masada ebelerin söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Hemşirelik ve ebelik genel müdürü Celina Eves, DHB’nin en büyük önceliğinin grev sırasında kadınların ve bebeklerin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi: “Bunun, anne adayları ve anneleri için stresli bir zaman olduğunu biliyoruz. Doğum planınız tesislerimizden birine gelmeyi içeriyorsa, lütfen sizin için burada olduğumuzu bilin.”

1500 üyesi bulunan MERAS ile Yeni Zelanda Hemşireler Örgütü’nün (NZNO) kamu hastanelerinde de çalışan 30 bin hemşire ve sağlık görevlisi 19 Ağustos’ta 12 saat süreyle grev yapacak.

Kaynak: stuff.co.nz – https://ekmekvegul.net/

Fotoğraflar: New Zealand College of Midwives