Hollanda’nın en büyük işçi sendikası FNV, hükümetin sosyal güvenlik alanındaki tasarruf planlarını protesto etmek amacıyla eylül ayında demiryolları, limanlar ve kamu sektörünü kapsayan yeni grevler düzenleyeceğini açıkladı.
Hollanda’nın en büyük işçi sendikası FNV, hükümetin sosyal güvenlik alanında hayata geçirmeyi planladığı kesintilere karşı eylül ayında ülke genelinde kamu sektörü, demiryolları ve limanlarda yeni grev ve protestolar düzenleyeceğini duyurdu. Sendika, ilk iki hafta içinde farklı sektörlerde iş bırakma eylemleri düzenleneceğini, bunlar arasında 24 saat sürmesi planlanan demiryolu grevinin de yer alacağını açıkladı.
FNV Başkanı Hans Spekman, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, eylül ayında düzenlenecek eylemlerin önceki grevlerden daha geniş kapsamlı olacağını söyledi. Spekman, demiryolu çalışanlarının yanı sıra liman işçileri ve kamu çalışanlarının da protestolara katılmasının beklendiğini ifade etti.
Demiryollarında 24 saatlik grev planlanıyor
FNV’nin açıklamasına göre, eylül ayında düzenlenmesi planlanan demiryolu grevinin yaklaşık 24 saat sürmesi bekleniyor. Grevin kesin tarihi ise henüz belirlenmedi.
Geçen ay gerçekleştirilen grev kapsamında 24 Haziran’da ülke genelinde tren seferleri dört saat boyunca durmuştu. Sendika, yeni eylemin daha uzun süreli olacağını belirtirken, yolcuların önemli aksaklıklarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Bununla birlikte Amsterdam Merkez İstasyonu, Schiphol Havalimanı ve Hoofddorp arasındaki tren seferlerinin bu grev sırasında da devam etmesi bekleniyor. Daha önce sendikalar, havalimanına giden demiryolu ulaşımını tamamen durdurmayı hedeflemiş ancak mahkeme bu girişime izin vermemişti.
Sağlık çalışanları farklı yöntemlerle protesto edecek
FNV, sağlık sektöründe de çeşitli protesto eylemleri düzenleneceğini ancak hastaların mağdur olmaması için bu alanda grev yapılmayacağını bildirdi.
Sendika Başkanı Hans Spekman, sağlık çalışanlarının taleplerini farklı protesto yöntemleriyle dile getireceğini belirterek, “Hastaların bu süreçten zarar görmesini istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tasarruf planlarına tepki
FNV’nin eylem kararı, hükümetin sosyal güvenlik sisteminde planladığı tasarruf tedbirlerine yönelik tepkilerin ardından alındı. Sendika, işsizlik ödeneğinin (WW) süresinin kısaltılması ve uzun süreli iş göremez durumda olanlara yönelik WIA ödeneğinin azaltılmasına karşı çıkıyor.
Hükümetin sendikaların itirazlarına rağmen geri adım atmadığını belirten Spekman, bu nedenle yeni grevlerin kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. Yolcuların ve vatandaşların yaşayacağı aksaklıkların farkında olduklarını belirten Spekman, buna rağmen hükümetin politikalarına dikkat çekmek için eylemlerin gerekli olduğunu ifade etti.
FNV, eylül ayındaki grev takvimine ilişkin kesin tarihlerin önümüzdeki haftalarda netleşeceğini bildirirken, özellikle toplu ulaşımı kullanacak vatandaşlara sendikanın ve ilgili kurumların yapacağı duyuruları takip etmeleri çağrısında bulundu.
Kaynak: Son Haber EU



